Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Застрахователният пазар поема нагоре с ръст на премийния приход от 6,1% към март

Премийният приход по застраховка „Помощ при пътуване“ се връща на нива от преди пандемичната криза, показват данните на КФН

Застрахователният пазар поема нагоре с ръст на премийния приход от 6,1% към март

Снимка: Pixabay

Постепенното възстановяване на икономическата активност се отразява и на застрахователния пазар, който към 31 март 2021 г. бележи ръст на премийния приход от 6,1% на годишна база след едногодишен период на задържане темпа на развитие в резултат на здравната криза от Covid-19. Общият размер на премийния приход е 806,8 млн. лева, отчитат в Асоциацията на българските застрахователи, като се позовават на данни на Комисията за финансов надзор от март.

Изплатените обезщетения възлизат на 313,5 млн. лв., като се отчита увеличение от 2,4% на годишна база.
Пазарът на общо застраховане постига ръст на премийния приход от 4% на годишна база, най-високият за последните 12 месеца. Към март премийният приход е в размер на 657 млн. лв., а изплатените обезщетения са 256,3 млн. лв., като остават на практика без изменение на годишна база (-0,36%). 

Още по темата

Данните не показват особена динамика по линия на най-масовите застраховки – „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“. Премийният приход по застраховка ГО към март е в размер на 281,8 млн. лв., с минимално нарастване от 1,2% на годишна база.

Отчита се ръст от 5,4% на изплатените обезщетения по тази застраховка в края на първото тримесечие на тази година. Слабо се повишава премийният приход по Каско – с 2,9% на годишна база до 167,5 млн. лв.

Позитивно развитие се наблюдава по линия на застраховка „Пожар и други опасности“, при която се отчита значителен ръст на премийния приход на годишна база – в края на януари е 37,6%, февруари – 24%, а през март увеличението е 21%, като събраните премии достигат 24,7 млн. лв.

В АБЗ посочват, че по линия на „Кражба, грабеж, вандализъм“ се отчита спад на премийния приход на годишна база, като в края на първото тримесечие на тази година понижението е 6%.

Въпреки че туристическите и бизнес пътувания все още са в застой, премийният приход по застраховка „Помощ при пътуване“ се връща на нива отпреди пандемичната криза, показват данните на КФН. Към 31 март той е 12,3 млн. лв. – същият размер като през 2019 г. За сравнение, през март 2020 г. премийният приход по тази застраховка е бил 6,9 млн. лв. Причината вероятно се дължи на съживяването на стопанската активност и постепенното връщане към нормалния ритъм на живот.

С положителен знак е развитието в животозастраховането, където се наблюдава динамичен ръст в премийния приход след период на значителен спад в резултат на пандемичната ситуация. Към 31 март премийният приход в животозастраховането достига 150 млн. лева, като ръстът спрямо същия период на 2020 г. е 16%. Наред с това, обаче, се отчита и подобен ръст от 16,9% на изплатените обезщетения, които са в размер на 57,2 млн. лв.

Интересни са пазарните данни по линия на застраховка „Живот“, свързана с инвестиционен фонд. От края на 2020 г. и особено началото на тази година се оформя тенденция на значимо покачване на премийния приход по тази застраховка. Ръстът на годишна база в края на януари 2021 г. е 88%, към февруари е 44%, а към март – 77% и достига 50,3 млн. лв.

За сравнение, ръстът на премийния приход на годишна база в края на декември 2020 г. е 18,7%, а събраните премии са в размер на 108,4 млн. лв. От АБЗ посочват, че причините за повишения интерес към този продукт са комплексни, като вероятно сред тях е търсенето от страна на потребителите на по-изгодни алтернативи за управление на спестяванията, особено в ситуация на нулеви и дори отрицателни лихви по депозитите.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
За месец парите в Сребърния фонд са се увеличили с 39 млн. лв.