IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завръщат ли се финансовите пирамиди под формата на "спомагателни каси"?

Няма контрол върху дейността на взаимоспомагателните каси към кооперациите, признават експерти

10:35 | 05.07.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Завръщат ли се финансовите пирамиди под формата на "спомагателни каси"?

Финансовите пирамиди вероятно се завръщат под формата на „взаимоспомагателни каси“, алармира депутатът от „Реформаторския блок“ Петър Славов в ефира на „Нова телевизия“. Той посочи, че в Търговския регистър има повече от 20 регистрирани „спомагателни каси“.

Неговите опасения са свързани с разкритието, че подобни институции работят като банки, въпреки че нямат лиценз за такава дейност. Вече има подобни случаи в Дупница и Сливен.

За Славов е притеснително, че институциите в страната в момента си „прехвърлят отговорността“ - дейността на подобни кооперации не се контролират от финансовите регулатори. В същото време хората са подведени, че влагат парите си в банка, каза още Славов.

Според него в случаите в Дупница и Сливен касите са извършвали „публично набиране на средства“, което по закон могат да извършват само банкови институции.

„Тъжно е, че през годините българинът остана доверчив. Останах с впечатление, че тези хора не са чели внимателно договорите, които са подписали“, допълни още депутатът. 

На 4 юли той и колегата му Мартин Димитров са внесли в деловодството на Народното събрание питане до финансовия министър Владислав Горанов относно дейността на подобни каси. Справка в системата на парламента показва, че въпросът още се обработва.

Славов обаче очаква проверка на институциите, особено след отправеното питане към министър Горанов, и предположи, че може да се сезира и Комисията за финансов надзор (КФН), както и Българската народна банка (БНБ) по казуса.
Депутатът припомни, че голямата лихва подсказва и по-голям риск, който в случая е бил и прекомерен.

Случаят в Дупница се проверява от Прокуратурата по искане на вложителите. Срокът на разследването се удължава с месец, за да бъдат събрани още доказателства, съобщи междувременно БНР.

Пред националното радио Иван Попов, изпълнителен директор на Българската асоциация на кредитните кооперации и организации за микрокредитиране, беше категоричен, че касите не са финансови пирамиди. Средствата в тях се събират спрямо Закона за кооперациите, който определя какви са източниците на средства и как се разпределят вноските на членовете. Работата им се контролира от т.нар. „контролен съвет“, посочи Попов.

Той призна, че в закона няма текст за контрол на дейността на спомагателните каси към кооперациите. Кооперациите, в които могат да бъдат създадени подобни каси, подлежат на регистрация в БНБ. Проверки в тези кооперации извършва Съюзът, в който членуват. 

Попов посочи, че взаимоспомагателни каси работят ефективно в Европа, като средствата в тях отиват за подпомагане на малкия и средния бизнес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 4 rate down comment 1
Schroeder
преди 7 години
Не че нещо, ама има една приказка дето *** глава затрива. От лакомия така става. Преди време КТБ уж беше банка и имаше контрол от една камара институции, пък Василев я опразни за нула време. Тука с тия кооперации ще е късмет, ако е само тая пирамида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
Мани табелата, гледай ПОДПИСАНИТЕ договори !!!Там пише, че с внасянето на тези пари, ставаш ЧЛЕН-кооператор. А обещаната възръщаемост от 17 % на година НЕ Е ЛИХВА !!!, а прогнозирана бъдеща печалба.Човек, за да бъде финансово грамотен, следва задължително и да има обща правна култура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Чета и не вярвам на ушите си! Кой *** в 21-ви век ще си даде спестяванията, които са между 50 000 до 200 000 лева!!! на някаква дупнишка спомагателна каса? Не вярвах, че практиката, наложена от фараон Цветан Василев в неговата пирамида КТБ е достигнала и до малките населени места из страната! Естествено за Василев и за шефовете на тази каса - правосъдие няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 3
lyusien
преди 7 години
До 4 7 и 8 Вие наистина ли не разбирата и само ще продължавате да ръсите глупости като оня велик бивш банкер Тези кооперации са извършвали банкови дейности без лиценз и разрешение Събира ли са депозити и са давали кредити Може би на себе си но са давали На таблата по не аз видях е написано лихва 12 % или 17% Ако са кооперация трябва да е написано ясно на таблото Даваме на съкооператори 5 хиляди за една година Трябва да върни 6 хил в края на годината Не е проблема в измамниците Измамници винаги ще има Проблема е в институциите Първо трябвало е да се намесят тези от икономическата полиция в двата града и да проверят тази кооперация Те разбира се не са много на ясно и не са обучавани но могат да пишат писмо до Б Н Б Ф Н и данъчните още по вече че знаят поне за опита от К Т Б които даваха безумни лихви и фалираха От банковия надзор финансо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 7 години
Всяко нещо може се превърне в пирамида и в свръх печелившо търговско предприятие. Всички членове на касата са имали достъп до инфото, най-малкото ще се разбере източва ли се или се отпускат кредити. Ако е 2-рото, а май-така изглежда, просто да си вземат обезпечението ... не знам каква справедливост искат от държавата, когато това е чист пазарене принцип. Голяма доходност, води и до висок риск ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Ironhorse
преди 7 години
В случая няма законово нарушение.Единственото, което може да се опретне прокуратурата е да доказва умишлено водене към несъстоятелност, но като ги знам колко са компетентни ...Единствено има "малка" закачка с името "Популярна каса". Това име е използвано за взаимоспомагателните каси преди 1944 година. Не ми се рови в Търговския закон и закона за кредитните институции, но ако искам мога да основа фирма с име "Банка Антинари-Тука има - тука нема" ЕООД. Това не означава, че съм регистриран по закона за кредитните институции, но мога да предлагам договори за придобиване на дялово участие и от ЕООД да стане ООД.. Мога да искам колкото ми душа "сака".Грамотността освен езикова, тя е и много още, но ... няма смисъл от коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Нали и ти ги лъжеш такива бре, не можеш да сметнеш 2+2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
cokrat1
преди 7 години
Абсолютно верен коментар Гари. Интересно ми е дали някой ще ти сложи минус!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
Гари
преди 7 години
Кредитно-спестовните кооперации са си търговски дружества. Всеки вложител става съкооператор и има право на съответния част от печалбата, пропорционален на дела му. Ако няма печалба, търпи загуби. Тези от Дупница се правят на умрели лисици, не били знаели. Да бе, ще дадеш ей тъй 50 бона без да знаеш за какво ги даваш. По същата логика акционерите от всяка фалирала фирма трябва да искат прокуратурата да я разследва щото видиш ли те били загубили. И държавата да ги компенсира защото са излезли *** и са вложили парите си не където трябва. Тоя депутат от Реформаторите да вземе да проучи малко нещата преди да плещи глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Финансовата неграмотност е в основата на всичко. Има хора, дето и 38 пъти да ги очешат най-различни измамници и мошшшшшеници, пак ще се връзват отново и отново и отново и отново и отново и отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още