IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство завърши първия електронен търг за закупуване на лекарства

Постигнахме с 57 млн. лева по-ниска стойност за онкологичните и онкохематологичните медикаменти – минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК, съобщи Кирил Ананиев

16:33 | 31.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Успешно завърши първият електронен търг за онкологични и онкохематологични лекарства, проведен чрез Електронната система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в България. Интересът беше изключително голям. Участниците в процедурата – търговците на едро с лекарствени продукти – бяха 16, а заявки бяха направени от 203 лечебни заведения. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след провеждането на търга, който се състоя на 30 януари в 17,30 часа.

Здравният министър посочи, че по първоначална спецификация, прогнозната стойност на онкологичните и онкохематологични лекарства за нуждите на болниците за две години, е била около 1,280 млрд. лева.

„След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лева по-ниска стойност, т.е. минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК“, коментира Ананиев, цитиран от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Очаква се, че след това, на ниво лечебно заведение, ще бъдат постигани по-ниски цени на база проведени обществени поръчки.

Кирил Ананиев подчерта, че това правителство за първи път създаде и реално проведе електронен търг. За него постъпиха заявки от държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено участие.

Здравният министър информира, че се работи по текст в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, постигнати чрез рамковите споразумения и електронната борса за лекарства.

През февруари ще бъдат обявени още пет електронни обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения в България.

Здравният министър съобщи, че утре се очакват да пристигнат в Европа тримата български граждани, които се намират в град Ухан. Ананиев обясни, че двама от тях ще пристигнат с френски самолет, а третият с германски.

„Координацията по пристигането на българските граждани се осъществява от Министерството на външните работи. Ние сме в непрекъсната връзка с тях. В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА“, обясни здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още