IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделска асоциация протестира срещу наредба за директните плащания

Документът е изготвен непрозрачно, твърди Ивайло Тодоров

09:38 | 20.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Земеделска асоциация протестира срещу наредба за директните плащания

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) протестира срещу проект на наредба за директните плащания, които фермерите ще получават за обработваната от тях земя за 2014 г.

„Не сме съгласни с начина, по който е направена наредбата, напълно непрозрачно и без анализ“, каза изпълнителният директор на АЗПБ Ивайло Тодоров.

От асоциацията уточняват, че става дума за проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №2 от февруари 2011 г. за националните доплащания и за специфичното подпомагане, публикуван на сайта на МЗХ на 14.02.2014 г.

Според европейски регламент, приет на 17 декември 2013 г., всяка страна-член на ЕС има право да избере как да подпомогне своите фермери за настоящия период. Това, според документа, може да стане по познатия досега начин чрез Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), но може да бъде избран и вариантът на т. нар. „преразпределително плащане”, чрез което се дават допълнителни средства за първите хектари на малките стопанства, поясняват от организацията.

От АЗПБ посочват, че такова решение е нужно да бъде взето след обстоен анализ на нуждите на фермерите, също и след задълбочени дискусии между министерството, експерти и браншови организации.

„Въпреки това МЗХ е публикувало проекта за наредба на сайта си на 14 февруари, без да се допита до браншовите организации“, коментира още Ивайло Тодоров.

В проектодокумента е посочено, че страната избира да подпомага земеделските производители и с „преразпределителни плащания”. Ивайло Тодоров уточни, че по принцип асоциацията не възразява срещу този вид подпомагане, а срещу начина, по който е подготвен документът.

„Във Франция и Германия темата е подложена на публични дискусии, от които е станало ясно, че този вид плащания отново водят до неравномерно разпределение на европейските субсидии в различните държави членки“, коментира председателят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Асоциацията  настоява за обществен дебат на проектонаредбата, също и МЗХ да предостави анализа и прогнозите за ефекта от това кои земеделски производители в действителност ще получат реална помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още