Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Графика на деня: Умният град и интернет на нещата

Свързването на устройствата в градската среда ще доведе до ръст на IoT пазара до 8,9 трлн. долара през 2020 г.

Графика на деня: Умният град и интернет на нещата

Снимка: Pixabay

Системите за умни градове, върху които стъпва концепцията за тези интелигентни населени места, се базират на технология, която тепърва ще расте значително – интернет на нещата (IoT). Поставянето на сензори в градската среда около нас ще помогне за по-лесното следене на параметри като качеството на въздуха, трафика, броя автомобили, преминаващи през ключови кръстовища, натовареност на местата за паркиране, умното сметосъбиране и т.н.

Всичко това означава, че интернет на нещата ще продължи да се развива с изключително бързи темпове. Това се потвърждава и от прогнозата на Statista, според която глобалният пазар на IoT ще нарасне до 8,9 трлн. долара през 2020 г., след като през недалечната 2014 г. възлизаше на 2,99 трлн. долара.

Някои индустрии ще се възползват много по-сериозно от тези нови предложения. Разходите за проекти в сферата на интернет на нещата в индустриалното производство например ще скочат почти двойно в периода 2014-2020 г. - до 890 млрд. долара. В здравеопазването ръстът ще е дори по-голям – от 520 млрд. долара през 2014 г. до 1,3 трлн. долара през 2020 г.

Както се вижда от графиката, разходите за интернет на нещата ще скочат значително в още няколко области – строителните дейности, транспорта и логистиката и комуналните услуги. Всички те са тясно свързани с умния град. Строежът на интелигентни сгради и домове тепърва ще бележи възход, докато в областта на умното паркиране и следене на трафика вече виждаме успешни проекти и в България.

Прогноза на GrowthEnabler Analysis сочат, че пазарният дял на IoT в глобален мащаб ще е най-голям при умните градове (26%). В подсекторите виждаме припокриване и с други елементи от умния град – умни домове (14%), свързани коли (7%), умни комунални услуги (4%). Не е пропуснат и индустриалният интернет на нещата, на който се пада значителен дял – 24%.

„Интернет на нещата е само една  от технологиите, които ще доведат до дигиталната трансформация на града. Тази трансформация е свързана с още редица елементи, улесняващи живота на гражданите, като по-бързата администрация, електронните регистри и електронното таксуване в градския транспорт“, коментира Калоян Боровинов, старши специалист Управление на специални проекти, М2М решения и иновации в отдел Корпоративни продажби във Vivacom. По думите му промените, които ще се случат в градовете ще дадат по-добър обществен контрол върху разходите и повече възможности за бизнеса.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от