IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Умният град и интернет на нещата

Свързването на устройствата в градската среда ще доведе до ръст на IoT пазара до 8,9 трлн. долара през 2020 г.

09:56 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Системите за умни градове, върху които стъпва концепцията за тези интелигентни населени места, се базират на технология, която тепърва ще расте значително – интернет на нещата (IoT). Поставянето на сензори в градската среда около нас ще помогне за по-лесното следене на параметри като качеството на въздуха, трафика, броя автомобили, преминаващи през ключови кръстовища, натовареност на местата за паркиране, умното сметосъбиране и т.н.

Всичко това означава, че интернет на нещата ще продължи да се развива с изключително бързи темпове. Това се потвърждава и от прогнозата на Statista, според която глобалният пазар на IoT ще нарасне до 8,9 трлн. долара през 2020 г., след като през недалечната 2014 г. възлизаше на 2,99 трлн. долара.

Някои индустрии ще се възползват много по-сериозно от тези нови предложения. Разходите за проекти в сферата на интернет на нещата в индустриалното производство например ще скочат почти двойно в периода 2014-2020 г. - до 890 млрд. долара. В здравеопазването ръстът ще е дори по-голям – от 520 млрд. долара през 2014 г. до 1,3 трлн. долара през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още