Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Калин Каменов: Враца е с най-модерната система за видеонаблюдение в страната

Тя работи с изкусвен интелект, който е свързан с база данни в реално време

Калин Каменов: Враца е с най-модерната система за видеонаблюдение в страната

Снимка: Община Враца

Калин Каменов е роден във Враца на 19 юли, 1980 г. Възпитаник е на Югозападния университет ”Неофит Рилски” в Благоевград, специалност Право. През 2013 г. завършва Българско училище за политика „Димитър Паница“ към Нов български университет. Участник в десетки обучения и конференции на тема правата на децата, социални политики, психология, доброволчество, младежки политики и други.

В последните години е съпредседател на Национален център за безопасен интернет, национален кореспондент към Съвета на Европа по Програма „Да изградим Европа за и с децата”, а също така и член на комитета по наблюдение към ОПРЧР. До есента на 2013 г. е председател на обществения съвет към „Фонд за лечение на деца”. В периода 2010-2012 г. е заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето. От 2012 до 2013 г. е председател на Държавната агенция за закрила на детето. Експерт е по младежки политики в 42-ото народно събрание.

През 2014 година Калин Каменов заема поста заместник-министър на младежта и спорта. От 10.11.2015 г. е кмет на Община Враца. С него говорим за мащабния проект за видеонаблюдение, който общината осъществи с Vivacom, и какви са предизвикателствата и ползите от него.

- Как решихте да заложите на проекта за видеонаблюдение, който осъществихте с Vivacom? Кои проблеми доведоха до него?

- Враца е областен център, като на територията на общината има 22 населени места. През последните три години бяха инвестирани значителни средства за обновяването на пътната инфраструктура. Това, от своя страна, доведе до следния проблем – новата асфалтова настилка провокира шофьорите да увеличават скоростта, което създава предпоставки за пътно-транспортни произшествия. Същевременно, в Община Враца бе създадено и звено „Инспекторат“, чиято функция е изцяло контролна и по-конкретно – да следи за спазването на местните наредби. Именно Инспекторатът допринесе по пътните артерии в града да не се използват каруци с животинска тяга. Посочените факти са част от причините да внедрим модерна система за видеонаблюдение, която да е полезна както на органите на реда, така и на служителите в местната администрация.

- Кога беше стартиран проектът и имаше ли някакви трудности в осъществяването му?

- Проектът стартира на 19 юни 2017 година, когато беше подписан договор след проведена тръжна процедура. На 11 септември същата година съвместно с главния секретар на МВР – Георги Арабаджиев, и главния директор „Продажби“ и член на борда на БТК ЕАД – Мирослав Петров, открихме системата за видеонаблюдение.

- Какво включва самата система?

- На територията на град Враца са разположени 36 камери за наблюдение, на 14 ключови кръстовища и пътни артерии. Смело може да посочим, че градът разполага с най-модерната система за видеонаблюдение в страната, в която е вграден последен модел изкуствен интелект на световно равнище. Системата няма аналог в момента. Нещо повече – на този софтуер са базирани видеонаблюдението на Лондон, Брюксел и други европейски градове. Най-интересното във видеонаблюдението във Враца е изкуственият интелект, който е свързан с база данни в реално време.

- С кои служби в общината работи системата?

- С внедряването на системата за видеонаблюдение се създадоха и два мониторни центъра, единият в областната дирекция на полицията, другият – в Районното управление на полицията. И двете звена осигуряват 24-часово наблюдение и контрол в областния град. Подготвени са и 14 оператори, които осигуряват запис и съхранение на информацията. Служителите на звено „Инспекторат“ също имат достъп до системата, като по този начин ефективно осъществяват контролните си функции.

- Какви данни извличате чрез анализа на данни?

- Модерните устройства имат възможността да проследяват превозните средства, като идентифицират номерата на МПС-та както през деня, така и в малките часове на нощта. Важна подробност е, че видеосистемата може да разпознава лица. Камерите разполагат с алармени съобщения при движение, вмешателство в работата и пресичане на зони.

- Какви по-конкретно са камерите, на които заложихте?

- Дълго време преди официалното реализиране на проекта експерти проучваха кои устройства ще са най-ефективни за нуждите на Община Враца. В момента градът разполага с 36 високоскоростни купулни камери, модел IDIS DC-S1283WRX, предназначени за монтаж на открито. Устройствата могат да работят при температури от -40 до 50 градуса по Целзий. Камерите са с 2 мегапиксела и заснемат 30 кадъра в секунда, като оптичното увеличение е 30-кратно, с широк динамичен диапазон и инфрачервена подсветка. Модерната система разполага с четири паралелни видеопотока, двупосочно аудио, както и ъгъл на наблюдение по хоризонтала от 2,3 градуса, до 65 градуса. Всяко едно устройство разполага с механичен инфрачервен филтър, програмен стабилизатор на изображението /DIS/, алармен вход и изход, както и хардуерно динамично разширение на диапазона.

- За какъв период от време се пазят данните и защо се налага това съхранение?

- Данните, обработени от системата за видеонаблюдение, могат да се използват в съда, при образуване на досъдебно производство. За целта записите се съхраняват в рамките на два месеца.

- Колко голяма беше инвестицията?

- В системата за видеоконтрол са инвестирани близо половин милион лева от местния бюджет, а гаранцията на съоръженията е пет години.

- Какви резултати виждате от началото на проекта досега?

- Безспорно от внедряването на системата за видеонаблюдение до настоящия момент се убеждаваме в нейната ефективност. Голяма част от пътно-транспортните произшествия, които са се случили на територията на града, са регистрирани от камерите, като по този начин значително е улеснена работата на органите на реда да установят кой е нарушителят. В допълнение, следва да се посочи, че системата дава реален ефект и срещу криминалния контингент, като значително са оптимизирани и случаите на дребна битова престъпност в търговски обекти, както и вандалските прояви и посегателствата върху автомобили. Системата допринесе и за ефективността на звено „Инспекторат“, тъй като служителите констатират неправилно паркирани автомобили, които биват премахвани с репатриращия автомобил, недобросъвестни граждани, както и за водачи на превозни средства с животинска тяга.

- Планирате ли разширяване на системата за видеонаблюдение или друга, с който Враца да направи още една крачка към умните градове?

- Категоричното мнение както на мен, така и на управленския ми екип е, че тази система трябва да бъде разширявана. Необходимо е да закупим още камери, които да бъдат разположени както на ключови пътни участъци, така и в кварталите на града. В допълнение, системата за видеоконтрол трябва активно да бъде внедрена и в населените места на общината, тъй като по този начин ефективно може да се справим с битовата престъпност.

По статията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бизнес в умния град
До 2025 г. в света ще има 88 умни града