Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бизнес в умния град

Лондон и амбицията му да бъде най-умният град в света

Кметът Садик Кан залага на новите технологии, за да се справи с предизвикателствата в британската столица

Лондон и амбицията му да бъде най-умният град в света

Снимка: Pixabay

Откакто встъпи в длъжност като кмет на Лондон през 2016 г. Садик Кан прави смели крачки към превръщането на британската столица в най-умния град в света. През юли тази година той представи и пътна карта за осъществяването на тази мисия с ясното съзнание, че това не просто ще донесе престиж на града, но и ще реши редица негови проблеми.

Всъщност Кан надгражда стратегията от 2013 г. - Smart London Plan, като този път търси възможности за повече публично-частни партньорства.

И макар голяма част от дискусиите около новия план, наречен „Smarter London Together”, да бяха фокусирани около решенията за опазване чистотата на въздуха, не по-малко важни са новите решения, свързани със сигурността в града, както и с улесняването на транспорта.

Транспорт

За да си представим предизвикателствата, пред които е изправен Лондон във всяко едно отношение, трябва да кажем, че на територията му живеят 8,7 млн. души по данни на кметството. Прогнозата е обаче населението на Лондон да нарасне до 10,8 млн. души до 2041 г. Това означава десетки хиляди коли по обществените пътища, което пък води до влошаване качеството на въздуха и съответно на здравето на жителите.

Сблъсквайки се с тези предизвикателства от години, властите взимат мерки, разчитайки както на бизнеса, така и на университетите. Сега новата цел на Кан е тази връзка да стане още по-силна.

„Улиците на Лондон трябва да са за активно пътуване и социални интеракции, но много често те са място за коли, а не за хора“, коментира кметът на Лондон.

За да се справят с тези проблеми, властите действат в няколко посоки.

За начало идеята е повече хора да бъдат привлечени да използват градския транспорт. В стратегията се залага на план за пускане на 4G свързаност в метрото в Лондон – нещо, което определено липсва на хората в града. За целта Кан работи в тясно сътрудничество с регулатора Transport for London и с различни съвети, които търсят начини за ползване и доизграждане на сегашната инфраструктура. Разбира се, всичко това се случва с поглед към 5G бъдещето на мрежите и планиране на бъдещи инвестиции.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бизнес в умния град
Телекомите и регулаторният лабиринт, предшестващ умните градове