IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Търговище ще следи качеството на въздуха с нова система

Решението за умни градове е първа крачка на общината в тази посока

13:15 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Община Търговище върви по стъпките към превръщането си в умен град, след като интегрира система за мониторинг на качеството на въздуха, изградена в партньорство с Vivacom, разкри пред Investor.bg Мирослав Стоянов, регионален мениджър в телекома.

По думите му системата следи няколко ключови параметъра - фините прахови частици, радиационния фон (естествен и добавен), влажността на въздуха и наличието на валежи. Самите датчици са разположени в сградата на самата община и в квартал “Въбел”.

“Търговище е първата община, която осъществяваме такъв проект”, коментира Стоянов. “Участваха представители на самата община и различни специалисти от четири отдела на Vivacom”.

Целият проект е отнел около три месеца - от проектирането, през изграждането и интеграцията до поддръжката. Всички генерирани данни се събират на едно. За целта е подсигурено място за колокация в център за данни на Vivacom.

Поддръжката също се извършва от самата компания, а самото решение е от типа “end to end”, т.е. обхваща целия процес от проектирането до изграждането и поддръжката.

Мирослав Стоянов подчертава, че за общината не е имало първоначална инвестиция, а оттук насетне ѝ е предложено гъвкаво разплащане - равни вноски до 60 месеца.

“Към момента се планира инвестиция и интеграция в други модули за умни градове, например интеграция на съществуващото видеонаблюдение със софтуер за разпознаване на регистрационни номера”, коментира той по повод плановете на община Търговище. Стоянов твърди, че и в други общини се водят преговори за подобни проекти, но те все още не са финализирани.

Според Мирослав Стоянов общините имат няколко основни мотива да инвестират в такъв тип системи за умни градове. На първо място се затвърждава имиджът на общината “като интелигентен град с фокус върху гражданите” и се предлагат “бързи и адекватни административни услуги”. Проектите за видеонаблюдение пък носят сигурност и спокойствие на жителите и гостите на града, защото водят до намаляване на битовата престъпност с между 30 и 50%

Общините залагат на такива проекти защото им се предлагат гъвкави модули и адаптивни системи за управление, които са интегрирани в една платформа. Същевременно всяка информация, събирана от системите, се предава в реално време и това позволява подобряването на координацията с всички общински служби, категоричен е Стоянов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още