IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спас Иванов: Появата на умните градове зависи от пускането на 5G

Новото поколение мрежи ще отвори вратите към различни технологии, но е важно как ще се опазват всички данни, които се събират, посочва експертът по киберсигурност и директор „Продажби“ в Centio

10:33 | 15.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

 

5G мрежата държи ключа към това кога ще видим първите истински умни градове в света, заяви експертът по киберсигурност и директор „Продажби“ в Centio Спас Иванов  в първия епизод на новия подкаст на Bloomberg TV Bulgaria “Update”.

По думите му новото поколение мобилни мрежи ще отвори вратите към технологии, свързани с управление на трафика, с лицево разпознаване, с управление на доставките, с логистиката, с управлението на замърсеността на въздуха, но „това в момента е по-скоро мечта“.

В момента в Европа виждаме по-скоро умни сгради и комплекси, но все още нямаме умни градове, тъй като това предполага всеки жител, всяка сграда, всеки един сензор да подава информация. В момента тя няма къде да се съхрани, нито има начин как да достигне до специално създаден център за данни, без да има работеща 5G инфраструктура, посочва Спас Иванов.

Той е категоричен, че „ние няма как да стоим встрани от тази технологична революция“.

Колкото повече данни се събират, толкова по-качествен ще е анализът им и толкова по-добри ще са решенията за умния град, посочва той, припомняйки, че през 2012 г. едва 2% от всички данни, които е притежавало човечеството, са били анализирани по някакъв начин.

„8 години по-късно, горе-долу 80% от данните се анализират“, коментира Иванов.

На този етап обаче няма регулаторен механизъм, който да казва кога трябва да се спре събирането на данни.

„Проблемът е, че тази бариера е различна на различните части на света“, посочва той. Според него в умния град ще бъде ключово колко е съгласно самото общество да даде от себе си.

„Ако всички се обединим, че тези данни ще бъдат ползвани за нашето по-добро бъдеще и бъдещето на децата ни, за по-чисти градове, по-зелени места за живеене, аз съм напълно съгласен, но е важно коя граница не трябва да бъде прекрачвана“, допълва гостът.

Според него от гледна точка на защита на потребителските данни Европа има предимство пред целия останал свят.

*Подкастът "Update" можете са слушате в Investor.bg, в bloombergtv.bg, както и в големите подкаст платформи. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 3 години
Ако разчитаме на автоматизацята да върши всичко вместо нас, а ние да си бараме ***, тогава умните градове, че са пълни с прости хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dzk
преди 3 години
Едното няма никаква връзка с другото. Едното е начин на управление, другото е просто безжична комуникация във милиметровия спектър. Докато започне да се изграждат умни градове в тази част от света, вече може да има 7G, 10G, 25Gs и всякакви други подобни съкращения. А и "умни градове" не значи "безжична комуникация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още