IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vivacom: Готови сме за 5G

Телекомите вероятно ще получат постоянни лицензи за честотите за новите мрежи през първата половина на 2020 г.

17:04 | 31.10.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Vivacom</em></p>

Снимка: Vivacom

5G мрежата на българската телекомуникационна компания Vivacom е готова, а компанията демонстрира три нейни приложения чрез виртуален учебен час, концерт, в който изпълнителите се намираха в различни точки на София, и чрез стрийминг във виртуална реалност.

Нещо повече, България прави важна крачка напред към новото поколение мрежи - регулаторите подсказаха, че скоро можем да очакваме и официално освобождаване на радиочестотите, необходими за целта.

В първото полугодие на следващата година се надявам вече лицензите на телекомите да бъдат постоянни“, коментира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров. В момента телекомуникационните компании у нас, включително и Vivacom, разполагат с временни лицензи, в които да тестват мрежите си.

Властите разкриха, че са готови да се ангажират с действия, които да помогнат на телекомуникационния сектор да направи по-бързо крачката към 5G, така че страната да не закъснее спрямо останалите европейски държави. Министърът на транспорта и съобщенията Росен Желязков разкри, че държавата ще помогне като намали разходите за радиочестотния спектър.

„От друга страна, ще намалим административната тежест за разполагането на новите базови станции“, обясни още той.

С този ангажимент държавата дава сигнал, че се решава проблемът със строителното законодателство, който забавяше работата по отделните базови станции с по минимум шест месеца за всяка от тях. Досега това беше една от ключовите пречки пред въвеждането на 5G у нас, тъй като за обновяването на всяка от тези станции вече няма да е необходим отделен лиценз, за който се чака между половин година и две години.

Същевременно правителството обеща да работи по-активно и за защитата на новото поколение мрежи. "Нашата задача като правителство е да осигурим надеждни правила и гаранции за киберсигурността. Търсят се, разбира се, общоевропейски решения на предизвикателствата с оглед на трансграничния характер на мрежите. Търсят се също така решения, които да предизвикат до края на годината държавите членки съвместно с Европейската комисия и Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност да подготвят т.нар. инструментариум за минимизиране на рисковете“, коментира вицепремиерът по икономическа и демографска политика Мариана Николова.

От 4G в 5G – значение за бизнеса и умните градове

По думите на главния технически директор на Vivacom Радослав Златков старото и новото поколение мрежи се различават по няколко показателя. На първо място 5G мрежата е значително по-бърза от 4G мрежата. Освен това при 5G капацитетът е по-голям и ще има възможност за работа на много повече свързани устройства. На трето място е скоростта, с която мрежата реагира – при 5G тя ще е значително по-бърза.

„Вече имаме изградена инфраструктура. Имаме много добре избрани сайтове за телеком оборудване. Имаме централни офиси, които са свързани с електропреносната мрежа. Vivacom има много добра оптична мрежа. Всичко това ще бъде използвано“, обясни Златков.

Той подчерта, че 5G мрежите и възможността да се събира огромно количество информация от различни устройства чрез сензори и датчици ще помогне за трансформацията на различните индустрии, а „компаниите ще могат да взимат правилните решения тогава, когато трябва“.

Една от посоките, в които ще бъде особено полезна 5G мрежата, е за интегрирането на решения за умни градове.

„И със съществуващите в момента технологии можем да предоставяме различни решения за умни градове например. Vivacom има платформата Smart City. Освен това даваме възможност за видеонаблюдение, за наблюдение на трафика, умно паркиране, умно сметосъбиране, измерване на чистотата на въздуха. С навлизането на все повече устройства необходимостта от бърза реакция ще направи използването на 4G мрежите невъзможно за всичко това. Тогава имаме нужда от 5G мрежи“, категоричен е Златков.

По думите на Росен Желязков умният град няма да е просто използване на технологии, а възможност те да се ползват „по начин, който ще бъде в полза на жителите, по един природосъобразен начин и по един устойчив начин, а за това наистина трябва добра инфраструктура“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
lozkhris
преди 4 години
Парите са твоИ. ТвоЙ е за ед.ч. Няма дума, съюз, местоимение в българския, която да завършва в множествено число на Й. Това си го запомни добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
scott
преди 4 години
5 G ке пукне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Значи да разбирам, че ти би платил за услуга, която няма да получаваш? Както ти каза - парите са твой, но за мен това е ***. Няма как да го гарантират, защото нямат прилична инфраструктура. От сайта на виваком "до 112 Mbps скорост в 4G мрежата", има тестове, които показват, че ако се движиш, може да стигнеш до 100мбит/с, а в неподвижно състояние или вървене - 1гбит/с е максимума за 4г. Тоест. те ти предоставят до 1/10 от тяхната услуга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 12
lozkhris
преди 4 години
Преди години и интернетът с 20 Мбпс беше изумителен технологичеен напредък... А сега има хора на 300 Мпбс се цупят... В началото на 20 в. всички се чудели - за какво ти е това нещо автомобил, след като можеш просто да си купиш кон... През 30-те години на същия век един кинорежисьор възкликнал - Че на кого му е притрябвало да чува гласовете на актьорите?!....Времената се менят, техонологиите вървят напред. Винаги се е анонсирало "максимално достижими скорости" и никой оператор не е гарантирал този максимум непрекъснато. Ако ти не се смяташ за балък - чудесно. Стой си с нокийката 3110 и това е. Останалите ги остави да правят с парите си каквото решат. А междувременно Светът ще продължава да върви напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
mrynmryn
преди 4 години
Аз нямам проблем с това да има 5G, имам с това, да лъжат хората, че им предоставят такова, а реално да им пускат същата скорост, която се покрива и от 4G. Преди години същите таксуваха един познат за 100мбит/с, а не беше, отиде да се оплаче, а от там му казаха - ами за момента мрежата ни във вашия град не поддържа такава скорост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 22
lozkhris
преди 4 години
Никой не те кара да наливаш пари ти, лично, където и да е. Ходи си на село и комуникирай като крещиш от баира или с димни сигнали. Така няма ти трабва никакво G....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Ама защо ни е? Вие и максимума на 4G скоростите не стигате. Само балъците да се лъжат и да наливат още пари за планове и телефони с 5G, които в момента са над 1к лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още