Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Блогосфера

Все пак има уловка в замяната на акции от Каолин за Соларпро

Противно на логиката делът на акционерите в Каолин ще падне вместо да остане същия, като собственик на акциите ще стане самия Каолин чрез дъщерно дружество

Каолин АД реши да отдели дружеството от структурата си Соларпро холдинг АД и да го листне на БФБ-София. За целта акционерите на Каолин ще могат да конвертират 1/16 от акциите си в Каолин за такива в Соларпро холдинг АД. (вижте структурата на Каолин АД по-долу)

Кой ще даде акциите си в Соларпро холдинг АД, за да стане замяната? Това ще е Солар Венчърс, дружество, което е 100% собственост на Каолин АД.

На практика 1/16 от акциите в Каолин прави около 6%. В замяна на акциите си от Соларпро холдинг АД, Солар Венчърс ще получи именно тези около 6% от Каолин.

Така 100% дъщерното на Каолин АД (Солар Венчърс) ще притежава 6% от Каолин. Възниква въпросът защо е нужно това?

Вчера стана ясно, че Mauve Clover преди е имал 10,21% от Каолин АД, а след замяната има толкова в Соларпро (над 10%) и по-малко (под 10% в Каолин АД). Вместо да има и в двете по 10,21%, както е най-правилно да бъде.

Или дори е по-правилно да има по-малък дял в Соларпро, защото Солар Венчърс притежава само 85,54% от Соларпро холдинг и справедливото е Mauve Clover да си остане с 10,21% в Каолин, но да има 8,73% в Соларпро (10,21% умножено по 85,54%).

На практика обаче не е така. Дъщерно на Каолин АД ще притежава около 6% от Каолин АД.

Може би най-чисто ще бъде Каолин АД да изкупи обратно тези около 6% от 100% неговото Солар Венчърс и да анулира тези акции. Обратното изкупуване ще е безплатно за Каолин АД, защото купува от дъщерно дружество (после може да си възстанови парите чрез дивидент). А обратно изкупени акции по закон могат да се анулират.

Така делът на акционерите в Каолин АД ще се върне на старите стойности, в случая с Mouve Clover на 10,21%, а не на под 10%. Вероятно в момента делът му е 9,57%, но точната цифра още не е съобщена.

На практика с така избраната процедура от акционерите в Каолин АД се отнема 1/16 от делът им, като самият Каолин АД притежавайки тези акции, чрез Солар Венчърс може да направи с тези 6% каквото пожелае, например да раздаде акциите за бонус на служителите си.

Структура на групата на Каолин АД 

 

Още по темата: Блогосфера Каолин АД

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
Борса до: theforce
преди 9 години
Няма профилна снимка
И как точно Каолин "просто ще издаде" акции, които да раздава, при условие, че е публична компания?
1
 
2
 
3
преди 9 години
Няма профилна снимка
Къде точно е "уловката" и какъв е проблема не разбрах?

Каолин може да раздаде бонус под формата на акции и без да ги притежава - просто ще ги издаде.

А в началото на статията където се представя "чистия" метод за отделяне на Соларпро - нека авторът се поинформира първо какви методи има за отделяне и тогава да седне да съчинява.
0
 
0
 
2
преди 9 години
Няма профилна снимка
А къде е КФН в този момент ?
0
 
1
 
1
преди 9 години
не конвертиционствувателствувайте!

Още от