IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една добра година

2013 година донесе солидна възвращаемост и у нас и в чужбина, какво да очакваме от следващата? Вижте прогнозата на Радко Кръстанов

08:20 | 27.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Една добра година

2013 година скоро ще бъде история. Вижте какво се случи през последните 12 месеца в специалната селекция на Investor.bg Бизнесът 2013. Предлагаме Ви поглед върху най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот на България и света.

Днес ви представяме обзора на нашия читател Радко Кръстанов, който ни изпрати гледната си точка на info@investor.bg. Ако и Вие имате позиция - очакваме я!

След няколкото тежки кризисни години световната икономика изглежда отново успя да влезе в релси и да поеме по-уверено по пътя към възстановяването. В България също започна да се усеща известен оптимизъм, въпреки че годината бе наситена откъм политически събития. Предсрочните парламентарни избори и слабото мнозинство, образувано след майския вот, изтриха част от икономическия ефект, носен от разведряването на Запад.

Българската фондова борса преживя една успешна година. С близо 47% се нареждаме в челните места по годишен ръст. За сравнение, в Румъния годишният ръст на основния индекс възлиза на 26,5%, а в Гърция - на 19,5% с уговорката, че южните ни съседи все още са далеч от момента, в който ще компенсират загубите си от последните три години.

Що се отнася до корпоративните събития, то не може да се каже, че 2013-а бе особено вълнуваща. Липсваха мащабни излизания на борсата, а отписванията бяха очаквани.

Ликвидацията на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя, изкупуването на книжата на Каолин, както и добрата дивидентна "реколта" оставиха сериозен ресурс в ръцете на инвеститорите, разпределен в последствие по различните позиции.

Логично, ликвидните позиции се радваха и на по-сериозен инвеститорски интерес. Софарма АД например донесе 87% капиталова печелба на своите акционери, като в това число не влиза дивидентът.

Химимпорт АД - друг флагман на българската борса, пък постигна ръст от 86%. Добри печалби донесоха и други ключови за родната икономика дружества като Албена АД, Монбат АД, Неохим АД и други.

На този фон се открояват пониженията при Петрол АД, ЧЕЗ Разпределение България и повечето от дружествата със специална инвестиционна цел. Важно е да се отбележи, че сривът при Петрол отвори възможност за спекулативни печалби от по-дребните участници на борсата. По-предпазливите вече са кеширали добрия си рефлекс по позицията и търсят следващите "ракети".

В този контекст 2014 година най-вероятно също ще е успешна за участниците на БФБ. Така или иначе икономиката пълзи нагоре въпреки политическите драми. Дори да има предсрочни парламентарни избори, те няма да повлияят на бичите настроения в България.

Негативни сценарии разбира се има, още повече, че и рейтинговите агенции не гледат с добро око на сегашната власт. За капиталовия пазар е важно доколко понижените оценки ще откажат потенциалните чужди инвеститори от присъствие у нас и доколко ще се охлади рисковият апетит у вече присъстващите участници.

Годината бе добра и за водещите борси по света. Американските индекси достигнаха нови висини, а добро настроение донесоха на притежателите на акции и борсите във Франция, Германия и Англия.

Златото отстъпи от своите върхове заради познатия ефект на скачените съдове с ценните книжа.

Любопитно е пазарното битие на най-ликвидната криптовалута Биткойн, която повечето анализатори определят като балон. Привържениците ѝ залагат на умножаващите се субекти, които я използват при размяната на стоки и услуги и на факта, че никое правителство или централна банка не може да ѝ влияе. Противниците пък са скептични относно сигурността на Биткойн и трайността, която виртуалната монета ще има.

Към края на тази година феновете ѝ изглежда се увеличават, но сценарият със спукването на Биткойн балона през 2014 година изглежда повече от вероятен. Така или иначе криптовалутата се използва много по-малко в реалната икономика, отколкото за спекулативни борсови печалби, така че изчезването ѝ ще афектира най-вече най-рисковите играчи.

Що се отнася до представянето на ценните книжа в Европа и Америка през следващата година, очакванията са за консолидация около сегашните нива. Да се чакат нови значими ръстове е твърде оптимистичен подход, а в същото време ще трябва да се появи сериозен катаклизъм, за да се преобърне настроението на 180 градуса.

Пазарите ще останат умерено позитивни, акциите ще продължат да растат, но с по-бавни темпове, а златото и петролът ще се окажат губещи борсови активи.
 

Каква беше 2013 година според Вас – кои са ключовите събития и какви са очакванията Ви за следващата година? Какво ще движи пазарите? Ще влезе ли биткойна в живота на масовия потребител? Ще има ли корекция на фондовите борси и ще изтеглят ли САЩ монетарните стимули?

Пишете ни на info@investor.bg и може да спечелите книга –един от най-добрите подаръци на всички времена. Очакваме ви!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
starlight
преди 10 години
Добре направен обзор. Хареса ми, че подходът е положителен и акцентът е върху постиженията на ключовите за родната икономика компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още