IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестирайте в здравеопазването, съветва победителят в конкурса на Investor.bg

Трябва да имаме добре диверсифициран портфейл от активи, включително позиции в класове активи с ниски корелации, смята друг участник - Росен Димитров

13:31 | 18.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инвестирайте в здравеопазването, съветва победителят в конкурса на Investor.bg

Йонко Чуклев, Спас Христов и Петър Ангелов заемат първите три места в конкурса по повод 15 години Investor.bg "Как да инвестираме по време на криза?". Журито в състав Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, автори и водещи в Bloomberg TV Bulgaria, отличи най-добрите анализи измежду над 50 предложения.

Препоръката на автора Йонко Чуклев е по време на криза да се инвестира в сектора здравеопазване. "Безжалостно, лукаво, търпеливо и благо" препоръчва да инвестираме Спас Христов. Петър Ангелов пък съветва по време на криза да се правят вложения в подобряване на производителността. Анализите търсете на Investor.bg в следващите дни.

Тримата победители печелят безплатни билети за конференцията "Бъдещето пред банковата система в Европа" на 21 май в София, където ще се срещнат лично със звездата на австрийската икономическа школа д-р Филип Багус.

Големият интерес към конкурса превърна избора на победителите в истинско предизвикателство за журито. Затова още един автор ще получи билет за конференцията, а още три анализа ще намерят място в сайта Investor.bg.

Вижте и първия от тях, изготвен от 
Росен Димитров.

Инвестирането по време на криза е без съмнение рисковано, но все пак тези инвеститори, които са в състояние да инвестират в условията на криза, без да се поддават на страха и тревожността от това да загубят средства, може да постигнат доста добра доходност тогава, когато трендът се обърне и пазарът тръгне отново нагоре.

Също така това е доста удобен момент да се закупят качествени активи на атрактивни цени, възползвайки се от панически разпродажби, които се наблюдаваха при кризата от 2008-2009 година, а също така и в периода 2011-2012 година.

Друга възможност са късите продажби върху индексни фючърси, които се предлагат от брокерите и инвестиционните посредници. Тук може да добавим и пут опциите и набиращите все по-голяма популярност борсово търгувани фондове (ETF).

Затова, ако искаме да се предпазим максимално от кризата, трябва да имаме добре диверсифициран портфейл от активи, включително позиции в класове активи с ниски корелации.

Тези, които имат достъп до пазарите на деривати, може да се възползват от стратегиите за хеджиране, за да се намали тежестта на евентуалните загуби.

Разбира се, фондовите пазари не са единственото място за инвестиции в условията на криза. Моментът да се закупи недвижим имот на добра цена в условията на криза също важи в огромна степен.

Друга част от хората просто изчакват кризата да отмине, доколкото това може да се определи, като след това отново се връщат на пазара, само че изпускат момента за допълване на портфолиото на добри цени.

Все пак и това не е чак толкова лош вариант, защото може да се окаже, че сме в самото начало на даден мечи цикъл, който ще продължи доста по-дълго от очакваното и точно тази група инвеститори ще има шанса да закупи активи на доста по-добри цени.

Може би след всичко споменато по-горе е най-удачно да се инвестира във взаимен фонд, който и добре диверсифициран на равни месечни вноски.

Така бихме се предпазили максимално, ако кризата продължи по-дълго и да усредняваме стойността на инвестицията всеки месец.

Времената на криза са и моментът, в който всеки инвеститор сам за себе си да направи оценка на своите инвестиционни възможности и знания. Защото - когато пазарът е в бичи цикъл, повечето инвеститори се справят добре, но по време на кризи се открояват тези от тях, които наистина заслужават внимание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
tony1975
преди 7 години
Аз малко не рразбрах какъв е смисъла на тези разкази ли са есета ли. Кога е бил тоя конкурс? Най-вече какви са резултатите на победителите на фондовите пазари, че да ни заливате с техните мъдри мисли цяла седмица?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 7 години
Е нали тряя се прави вятър и да се клати гората хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Ъ! Прощавайте обаче това са общоизвестни неща, точно както и че като цяло не работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още