IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как един студент победи в спор видни икономисти по въпроса с дълговете

Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф са допуснали груби грешки при изчисляването на широко цитираното им изследване от 2010 г.

16:59 | 19.04.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кенет Рогоф. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Кенет Рогоф. Снимка: Ройтерс

Когато докторантът по икономика от Масачузетския университет в Амхърст Томас Херндън забелязва възможни допуснати грешки на двама известни икономисти от Харвард в едно тяхно влиятелно изследване, извиква приятелката си, за да хвърли втори поглед.

Докато разглеждат електронните таблици на Кармен Рейнхарт и Кенет Рогоф, върху които се базира широко цитираното им изследване от 2010 г., Херндън и приятелката му забелязват очевидни грешки, пише в свой репортаж Ройтерс.

"Не можех да повярвам на очите си, когато видях толкова прости грешки в електронните таблици", казва Херндън, 28-годишен. "Дали просто не виждам добре? Трябва да има някакво обяснение. Затова попитах приятелката си: Аз ли виждам грешно?"

Приятелката му Кайла Уолтърс отвръща: "Не мисля, Томас".

В света на икономиката няма много светила от нивото на Рейнхарт и Рогоф и тяхното изследване оказа огромно влияние върху една от най-важните икономически политики, обсъждани в днешната епоха.

И двамата са работили в Международния валутен фонд. Рейнхарт е била главен икономист на инвестиционната банка Bear Stearns през 80-те години, докато Рогоф работи във Федералния резерв на САЩ, и минавайки през Йейл и Масачузетския технологичен институт, стига до Харвард.

Тяхното изследване, твърдящо, че икономическият растеж изключително се забавя, когато държавният дълг достигне 90% от брутния вътрешен продукт на страната, е цитирано от политиците из целия свят като оправдание за съкращаването на държавните разходи.

Бившият кандидат за вицепрезидент на САЩ Пол Райън, конгресмен на Републиканската партия от Уисконсин, е един от влиятелните политици, цитирал изследването, за да оправдае плановете за съкращаване на разходите.

Използвайки данните на двамата професора, Херндън открива, че вместо огромен спад на растежа, спадът е много по-малък, като растежът се задържа на около 2,2%, вместо да пада на минус 0,1%, както Рейнхарт и Рогоф прогнозират.

В света на академичните изследвания нещата обикновено се движат изключително бавно, но само за 24 часа Херндън и двамата му преподавателя, съавтори на доклада, Майкъл Аш и Робърт Полин, попаднаха в центъра на световен дебат.

Изследването на Херндън започва като упражнение на студент по икономика. Той е очаквал да възпроизведе резултатите на Рейнхарт и Рогоф, автори на идеята, че високият държавен дълг причинява забавяне на икономическия растеж.

Но той така и не успява да постигне подобни резултати. Многократните неуспехи да повтори резултатите събуждат интереса му. Полин и Аш го насърчават да продължи търсенето си, след като той успява да ги убеди, че е попаднал на нещо.

"В началото не му повярвах. Мислех си: Той е студент, сигурно греши. Те са толкова изтъкнати икономисти, а той е само студент." - казва Полин - "Затова проверявахме и проверявахме, и след един месец проверки, си казах: По дяволите, прав е!"

Херндън се свързва с Рейнхарт и Рогоф по-рано тази година и поисква от тях електронните таблици, които са използвали за изследването си. Двамата професора му ги изпращат в началото на април и така се разплита мистерията около данните, озадачили Херндон.

Той установява, че в таблиците за създаването на средните стойности са използвани само 15 от 20-те цитирани в доклада държави. Освен това се оказва, че Рейнхарт и Рогоф използват данните за Нова Зеландия само за 1951 г., когато растежът ѝ е минус 7,6%.

Рейнхарт и Рогоф признават, че в електронните таблици се е получила "грешка при кодирането", което е причинило изчезването на някои държави от техните изчисления. Но икономистите отричат да са пропуснали данните нарочно и да са използвали съмнителен метод.

Според Аш твърдението, че високият бюджетен дефицит спира растежа, е доста съмнително.

"Тяхната основна теза пропадна", каза той.

Рейнхарт и Рогоф обаче твърдят, че заключението им за съществуваща зависимост между високият дълг и спирането на растежа все още е валидно.

"Невероятно е, че такава грешка се е промъкнала в нашето изследване, въпреки усилията ни да сме винаги много внимателни" - казват в съвместно изявление. "Въпреки всичко, не смятаме, че този пропуск засяга по някакъв значителен начин основното послание на това изследване, нито следващите ни трудове."

След като Херндън умело кръстоса шпага с едни от най-изтъкнатите фигури в своята област, сега той се замисля да развие изследването си в дисертационния си труд, заключава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 0
timtam
преди 10 години
Днешната наука е затънала в релации и нищо чудно те да са използвали авторитета си и да са направили изчисленията отзад напред. Случват се такива неща, на чужд гръб особено, пък на бедняците им се случва всеки ден.То и либералните теории са кухи ***, но все още се втълпяват в главите на хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
dania45
преди 10 години
защо да не могат да направят грешка?припомнете си данните за нивото на желязото във спанака!колко години се цитираха 10 пъти увеличените данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Веско
преди 10 години
Никъде не е казано, че таблиците са на "Ексел". Просто данните са манипулирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
Веско
преди 10 години
Никъде не е казано, че таблиците са на "Ексел". Просто данните са манипулирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 1
Ender Wiggin
преди 10 години
Даването на пари при условие, че притежаваш машина за печатане на банкноти не е особен проблем мисля. Еврото е слабо защото няма армия зад гърба си. Доларът е силен, защото има зад гърба си US Army, US Navy и US Marine Corps, и когато някой реши, че вече не иска да котира и продава петрола или други свои природни богатства срещу долари, а в друга валута(както Саддам беше избрал еврото), същият изведнъж става враг на свободата и демокрацията и те му биват налагани насила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 2
Ибн ал Кан
преди 10 години
И двайсе грешни таблици да намери, въпросния 'откривател' едва ли ще измисли нова икономика.И дали те променят резултата?!---Растежът може да продължи след границата 90% дълг от БВП при поне две условия:1) да има кой да дава пари;2) този дето ги имат парите да имат и доверието да ги дават;Е, очевАдно че в случая с Гърция едно от двете условия липсваше :)Обратно! Докато в Германия и USA има доверие, пазарите ще продължат да ги финансират независимо от некви мантрени числа 90, 100 или незнам кви си проценти!Растежът основан на дълг може да бъде добър или ако бъде инвестиран в иновации, технологии и производства или ако си правите с/ка да не го връщате.. :)В противен случай ще има болка :)Елементарно е: за страни като Япония, САЩ и Германия и огромен дълг не е проблем, но за страни като България определено не е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
bgMan
преди 10 години
За мен хора от такъв калибър като Рейнхарт и Рогоф не допускат толкова лесно подобни грешки. Най-вероятно става въпрос за опит за манипулация и изкривяване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 1
Lucifer
преди 10 години
....ха, ами то и гърците бяха стигнали до тая "гениална истина", че високия държавен дълг не е проблем за тях а за немците, но последните така и не разбраха тая болна логика....боже, колко икономически невежи са тия немци....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 28 rate down comment 3
sdk
преди 10 години
икономиката не е наука. там е важно какви вратовръзки носиш какво впечатление правиш и къде работиш. всичко останало е мижем та те лажем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 0
21.12.2012
преди 10 години
ПрофесориИ ПреподавателиИМножественото число на одушевените съществителни имена завършва на И.Колко ли още широко цитирани научни изследвания стигат до неверни заключения? Въпросът е на кого е изгодно това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още