Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Блогосфера

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Митове и легенди се разказват между българите за ефектите от въвеждането на еврото и за деноминацията от 1999 г.

Ще се увеличат ли цените в България след въвеждане на еврото?

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

София. Сергия за продажба на сандали. Продавачът и една жена си говорят за въвеждането на еврото и деноминацията. Продавачът - мъж на около 45 години, роден търговец: "Дано не въведат еврото, че цените ще станат двойни. Което е един лев сега, ще стане после 1 евро".

Жената на около 35 години: "Да, точно така е станало в Германия. Една приятелка беше там и когато въведоха еврото, стана двойно и тя започна да си купува обувки в България, когато си идваше лятото. Преди това там беше по-евтино от България“.

По-нататък жената обясни, че ако въведат еврото, апартаментите ще поскъпнат двойно (вместо 100 000 лв. ще са по 100 000 евро), че кафето вместо 1 лв. ще струва 1 евро. Че ще стане "както в Гърция", където всичко е като в България като цени, но в евро. Обясни и че заради деноминацията (бел. ред. махането на 3 нули през 1999 г., две години след въвеждане на валутния борд, който донесе 20 години благоденствие) ѝ били изядени спестяванията в детската влогова книжка (бел. авт. - изяла ги е инфлацията от 1990 г. до 1997 г. поради печатането на пари от правителството на Андрей Луканов и най-вече правителството на Жан Виденов, докато деноминацията (махането на 000) е прост математически акт без влияние върху покупателната стойност).

Инфлацията в Германия след въвеждането на еврото е била 1,1% (за цялата година), a в Словакия (приела еврото през 2009 г.) е била само 0,9% в първата година след въвеждането. Това е съвсем нормална инфлация и не е ефект от въвеждането на еврото, защото такъв в отворена и пазарна икономика не може да има. Най-много при някои стоки да има закръгляне нагоре (но може и надолу). Най-много вместо кафето да струва 0,5 лв., цената да стане 0,3 евро.

При пазарна икономика няма "ТЕ", които да вдигнат цените. Не може на улица с 15 кафенета всички собственици да се уговорят да удвоят цените, включително и защото в съседство се продава кафе на 14 други места. Това е реално в планова или бананова икономика (справка в Ангола стока, която в България струва 1 000 лв., там може да струва 10 000 лв. поради ред причини, включително затруднения внос, охраната от въоръжени грабежи, корупцията и т.н.).

България смело трябва да приеме еврото, защото:

1. Политиците няма да могат да спасяват банки и да провалят държавата като при Жан Виденов.

2. Европейски банков надзор

3. Фискалният ни резерв от 6,5 млрд. евро няма да стои "на трупчета", за да покрива всеки лев в обращение, а ще може да се построят 5-6 магистрали, колкото "Тракия" например (не от Чирпан до Бургас, а от София до Бургас...). Тоест, магистралите "Хемус" и "Черно море" ще бъдат построени и без приходите от тол такси.

4. Ще има приток на европейски туристи, защото ще предпочитат да идват в страна, въвела евро, а не с национална валута лев, форинт, чешка крона и т.н.

5. Ние вече сме де факто в еврозоната, само че делим на 1,95583... 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов
Още по темата: Блогосфера

Последни новини

Коментари (50)

   1| 2| 3| 4| 5    
3
 
12
 
50
lozkhris до: mpy_yordanov
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Основната цвл на статията е да набие в главите на масовката мантрата, че еврото е мноо хубаво нещо...Това е направено със спекулативни твърдения и отгровени лъжи - типични прийоми на мейстрийм медиите от 21 век

Не е ясно защо толкова плюят комунизма, след като не се различават изобщо от него....
2
 
12
 
49
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Евро, долари, донги, все тая. Пак гоним потъващ кораб.
БХ да пуска Белене и ферми за койни и направо да въвеждат някоя крипто.
Ей това ще е революция.
3
 
4
 
48
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Малиии, Марияне, как си ги разлаял комунягите! Да не би да си искал да ги преброиш?
2
 
9
 
47
abdul до: d333
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Няма тука място за доверие. Има сметка. Като ни издупят достатъчно със скрита инфлация и стоки боклуци, спокойно ще се превалутираме, защото народа няма да усети голямо напрежение.

Както каза справедлив1, в момента няма проблем всеки да си отвори еврова сметка, да си купи евро или да си държи всичките парички в евро.

Това което печелим, е спасителни програми по гръцко подобие, след като се набълбукаме с кредити (а не минуемо ще се, т.е. ние вече сме набълбукани, но още може).

Това което губим е суверинитет, който може да носи конкурентно предимство на "отворения" европейски пазар..
5
 
15
 
46
преди 5 месеца
Щом автори като тоя , ви убеждават колко много ше ви е гот , работата е ясна ...не им вервайте !

Още от Блогосфера
Могат ли пенсионните фондове да купят ЧЕЗ Разпределение?