IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното осигуряване - баланс между отговорности и права

Създаването на втори стълб чрез универсални здравноосигурителни компании ще трансформира системата в солидарно-капиталова

08:30 | 02.05.12 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Здравното осигуряване - баланс между отговорности и права

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обяви, че чака предложения за разрешаване на проблема с огромния брой здравно неосигурени българи. Тя обясни, че ще иска конкретни предложения от ръководствата на здравната каса и агенцията по приходите, както и от съсловните и пациентски организации, които имат отношение към тези приходи.

Освен институциите обаче, ние решихме да потърсим и мнението на редовия гражданин – независимо дали съвестно плаща вноските си, или бойкотира системата. Какво да се направи, за да се реши проблемът – очакваме идеите ви на адрес info@investor.bg!

Днес представяме позицията на Стефан Асенов*.

 

Действащата законова уредба за Здравно осигуряване в България стартира през 1998 г. с приемането на Националната здравна стратегия. На нейна база през същата година се създава и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. С появата й финансирането се разпределя между републиканския бюджет и нея.

Здравните реформи продължават през 1998 г. с приемането на Закона за здравно осигуряване. Той регламентира два вида осигуряване – задължително /първи стълб/ и доброволно /трети стълб/.

Чрез задължителното социално здравно осигуряване /модел на Бисмарк/ всеки български гражданин се задължава да участва с месечни задължителни вноски към него. До 1998 г. тя бе 6%, а от 1999 г. бе увеличена на 8%.

Този модел залага на равнопоставеността и солидарността при ползването на медицинска помощ в България.

Идеята на законодателя е НЗОК да е независим държавен орган, който да осигурява достъп на здравноосигурените лица до медицинска помощ и дейност на базата на правото на свободен избор за това кой да я осигури /стига да има договор с нейното регионално подразделение/.

Влагането на принципа за солидарност на осигурените при ползването на набраните средства ощетява цели групи граждани. Този принцип е възприет от съвременните общества в деня, в който те са установили, че простото изоставяне на слабия /болния/ в обществен смисъл води предимно до негативи за цялото общество.

Ще дам следния пример: внасяш през годините 1000 парични единици /които отиват в обща сметка – каса/, но не ти се налага да ги ползваш /използваш 0 единици/. В същото време някой, който е внесъл 100 единици или някой неосигурен има нужда от медицинска помощ на голяма стойност. Те не са внесли достатъчно /или изобщо не са/, за да покрият разходите по лечението им. Но те на базата на солидарния модел биват лекувани точно колкото и ти, който си внесъл 1000 единици, ако имаш нужда.

Също така е факт, че част от скъпите пътеки /особено в кардиологията, спешната помощ, травматологията и др./ са недофинансирани. В тези случай се налага осигуреният човек да си доплаща, ако желае да бъде лекуван по най-добрия начин. Същото се отнася и до избора на екип /плащаш, ако искаш да те лекува определен добър лекар специалист/. Да не говорим, че има сфери, в които реално липсва НЗОК. Такъв пример е психиатрията, където почти всичко се заплаща от болния.

С други думи този модел води до изкривявания в системата и до ощетяване на групи граждани.

Решението би било да се разбие монополът на НЗОК и да се създаде втори стълб за здравно осигуряване. Това могат да бъдат универсални здравноосигурителни компании /по подобие на пенсионната система/, които след последните промени вече са застрахователни дружества. По този начин системата от чисто солидарна, ще стане солидарно-капиталова. Това е т.н. микс между държавните и либерални системи.

При тази хипотеза здравната вноска отново се превежда към НОИ. Но има два варианта:

При първия вариант част от нея /примерно 2%/ НОИ превежда на Универсалния здравен фонд /застрахователна компания, получила лиценз от КФН/, предварително избран от лицето.

При втория се създава задължителна допълнителна здравна вноска /предлагам пак да е около 2%/, която отново се превежда на НОИ. Но тази вноска трябва да се внесе на 100% в частната компания от НОИ /за разлика от ДЗПО/.

По този начин ще имаме три стълба на здравно осигуряване – НОИ /първи солидарен/, частните дружества /втори капиталов/ и третия, които ще е доброволен от капиталов тип.

Ако се възприеме този подход, системата ще се балансира. Капиталовите фондове /частните дружества/ ще дофинансират системата за: избор на екип, скъпи интервенции, по-качествени консумативи, стави, медикаменти и т.н.


*Стефан Асенов е експерт с над 15-годишен опит на капиталовите пазари. Повече за него може да научите в личния му блог

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Още нещо относно "при сегашната ситуация всички, както тези които се осигуряват на максимума, осигурените и неосигурените получават еднакво ЛОША медицинска помощ":Ще ми се да знам, ако тези пари (а не повече!), които сега плащаме на НЗОК, се управляваха от частни фондове, дали всички (осигурени) щяха да получават еднакво ДОБРА медицинска помощ? Ще ми се да знам, с какво частните фондове ще са по-ефективни от държавата? Защо досега няма такива чисто технически анализи, които да доказват предимствата на частните здравни фондове? А знам, че няма такива анализи защото ако имаше (и те са безспорни!), то щяхме да бъдем засипани от тях и тогава просто нямаше да има аргументи, с които да се противопоставим на желанието на частни застрахователи да управляват обществените пари за здраве. Уви, досега всички, които искат премахване на "монопола" на НЗОК ни засипват само с общи приказки и алабализми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"при сегашната ситуация всички, както тези които се осигуряват на максимума, осигурените и неосигурените получават еднакво ЛОША медицинска помощ"-------Тук съм съгласен, но не виждам какво може да се направи. При солидарните системи това просто е така - по-можещите плащат за по-неможещите. И не виждам какво ще променят въпросните 2% - ами на който не му харесва текущото положение може освен държавната вноска да си плаща още 2% в частен осигурител (дали/нали ще е достатъчно?!) и проблема му е решен. Аз лично, гледам на здравната вноска като вид данък и както и с другите данъци, който печели повече, плаща повече, но всички караме по едни и същи пътища и ползваме една и съща администрация, нали?! Така и със здравеопазването. Накратко - при съществуващите предварителни условия, просто НЕ виждам никакъв проблем в сегашната ситуация. Напротив, намирам, че тя има и положителни страни защото, в сравнение с други страни, ни спестява много разходи за здраве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"здравно неосигурените българи отдавна минаха милион"-------Е, и? Защо изобщо това е такъв проблем??! И защо това е проблем на държавата, а не техен? Ако е проблем, че те ползват без да са плащали, то тогава може просто да се вземат мерки това (да ползват здравни услуги) да не се случва или да се случва в минимално количество случаи или степен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
Konsultant
преди 11 години
Мисля, че либералният модел не е подходящ за България.Най-добре е да бъде премахнат напълно монопола на Здравната каса. Но ако няма подкрепа за подобно решение е по-добре наистина да се въведе смесена система, която да балансира либералната (държавната).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 0
StAs
преди 11 години
Здравейте,Идеята на тази дискусия произтича от факта, че здравно неосигурените българи отдавна минаха милион. И при сегашната ситуация всички, както тези които се осигуряват на максимума, осигурените и неосигурените получават еднакво ЛОША медицинска помощ. Та за това предлагам смесен модел на здравно осигурителна система, защото се вижда че няма политическа воля да се премахне монопола на НЗОК и да се даде право на всеки български гражданин да си избира къде да внася здравните си вноски ...Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Аве айде стига хуморески ве! Който иска лична партида да отиде в първата банка и да си направи и поддържа депозит. А това, че 2% (евентуално) ще се дават да ги управлява частна компания нищо не променя и солидарния принцип пак се запазва. Аз като плащам всяка година задължителната Гражданска Отговорност на частна компания, а други я ползват (щото за 10 години не съм блъснал никого), каква е разликата?????! Няма такава - солидарния принцип си е същия независимо дали схемата се управлява от частник или от държавата. Е, ако говорим за ефективност е друг въпрос, но аз не виждам някой да се опитва да изкара частните фондове по-ефективни от НЗОК, а се набляга на празни приказки за солидарно-капиталови бози. Което значи, че частните компании НЕ са по-ефективни от държавната такава. Ако бяха (а ги има от 10-тина години) щяха да ни проглушат ушите, но щом не го правят значи просто НЕ са. Факт! Да не говорим, че НЗОК може да постигне икономии от мащаба каквито многото частни компании не могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
StAs
преди 11 години
Здравейте,Основните разлики /плюсове/ според мен са:1. Парите се натрупват по лична партида в ЗК;2. Могат да се онаследяват;3. Върху тях се трупа доходност;4. Няма уравниловка и т.н.Що се отнася до управлението им, то всичко зависи от регламента и надзорните институции.Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
StAs
преди 11 години
Здравейте, напълно Ви разбирам!Мисля, че за България не е възможно въвеждането към момента на либералната система. За това предлагам микс между либерална и държавна. С други думи солидарно - капиталова.В този случай наистина няма да се премахне напълно монопола на НЗОК /за да се премахне трябва да се приравни статута и правата му към частните, което не виждам как ще стане в момента/, но ще се възстанови до някъде справедливостта спрямо отговорности и права.Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
StAs
преди 11 години
Здравейте, идеята ми е подобна. Чрез смесена система, НЗОК ще покрива абсолютния минимум, останалото ще се поема от частните фондове, на база натрупаното по личните партиди и доходността им. Ако законодателя прецени, може да сложи акцента и върху капиталовата схема, а към солидарната да остава по-малкия процент ...Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Всичко е много хубаво ,ама каква е гаранцията ,че частника ще управлява по-добре ,ако всичко отива в един кюп ,ако е само да храним оше една администрация ТВЪРДО не ,ама и кой ли ще ни пита ,ако решат да правят експерименти пак....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още