Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV Bulgaria

Керемедчиев: Без съдебна реформа няма да има пари по Плана за възстановяване

Възможно е някои проекти да имат забавяне на възстановяване на средствата или невъзстановяване на заради върховенството на закона

гледано: 1274   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Посещението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за одобрението на българския План за възстановяване и устойчивост показва, че планът може да претърпи корекции или че има притеснения за върховенството на закона, което е тясно свързано със средствата по плана. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи, в ефира на предаването "Бизнес старт" Bloomberg TV Bulgaria.

Търсят се политически начини България да гарантира това върховенство и борба с корупцията, в това число ВСС, опити за смяна и контрол на главния прокурор, каза Керемедчиев. "Можем да направим административна или зелена реформа, да променим икономически политики, но докато не се промени съдебната система, ние няма да достигнем одобрени проекти", коментира той.

"В момента няма да влязат пари от Европа - 4-те млрд. лева в българския бюджет ще започнат да се изразходват за проекти, които след това ще трябва да получат одобрение и след това да дойде финансирането... Много е възможно някои проекти или цели програми да получат забавяне на възстановяване на средствата или невъзстановяване на средствата заради върховенството на закона", каза гостът.

Керемедчиев напомни, че подобно спиране на средствата има вече в Унгария след победата на Виктор Орбан на изборите през изминалия уикенд, а са замразени и средства за Полша.

Индиректно войната на Русия е финансирана от европейската зависимост от руски енергийни източници и половинчатите санкции срещу руския енергиен сектор. Европейските лидери не направиха нищо, за да намалят тази зависимост след анексирането на Крим, като тя даже се увеличи - през 2010 г. руският внос е покривал 24% от енергийните нужди на ЕС, а през 2022 г. е достигнал нива от 42%, каза Керемедчиев.

Опитите за бързи действия не могат да доведат до рязко откъсване от тази зависимост, и макар да има заявена готовност от ЕС, и от България, за прекратяване на вноса на руски въглища, газ и петрол и да има начини на диверсификация на доставките, това ще доведе до все още невъзможно за прогнозиране като стойност и продължителност покачване на цените и много сериозна икономическа криза, каза Керемедчиев.

"Европа е икономически колос на глинени крака - Европа плаща за своята отбрана на САЩ, за мигранти на Турция, за своите енергоизточници на Русия. Европа плаща на всички, за да може да бъде един остров на благоденствие, което се видя, че не означава сигурност", коментира Кремедчиев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV Bulgaria
Антиинфлационни мерки с по-далечен хоризонт иска бизнесът