Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV Bulgaria

Кое изведе жилищното кредититиране у нас до нови рекордни нива?

Само за три месеца банките в България отпуснаха жилищни кредити за 1,5 млрд. лв.

През първото тримесечие на годината банките в България са отпуснали нови жилищни кредити за рекордните 1,5 млрд. лв., което е 43% ръст спрямо същия период на миналата година. Това е добра новина за банките, кредитните посредници и строителните предприемачи, но настоящата ситуация крие немалко рискове за купувачите с кредит. За това предупреди Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, изпълнителен директор на „Кредитланд“, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria.

По данни на БНБ през първите тримесечия от 2017 г. до 2021 г. новият обем жилищно кредитиране е бил в границите между 580 млн. лв. и 1 млрд. лв.

Василев обясни, че високият резултат на банките в началото на годината се дължи и на ръста при рефинансирането - замяна на един кредит с друг при по-добри условия. От близо 605 млн. лв. нови жилищни заеми за месец март 164 млн. лв. са рефинансиране. За сравнение, през март м.г. са отпуснати нови ипотечни кредити за 418 млн. лв., като рефинансиранията са били за 93 млн. лв. 

Още по темата

Месечната вноска по кредита не е здравословно да надвишава 40-50% от дохода на купувача/купувачите, а някои банки отпускат кредит и при 60% съотношение дълг/доход. Винаги има риск някой в семейството да остане без работа и да се стигне до финансови затруднения, отбеляза Василев.

„Елемент на рисково поведение е лицето да вземе допълнителен потребителски кредит, ако няма собствени спестявания. Това увеличава задлъжнялостта. По-здравословно е самоучастието при жилищния кредит да бъде 15-20% и да не се търсят начини за заобикалянето му“, съветва експертът.

Деян Василев предупреди, че кредитополучателите трябва да предвидят и план Б - евентуално повишаване на лихвите и нарастване на месечната вноска.

Жилищният пазар и кредитирането в България се развиват добре в последните години заради ниските лихви и бързото развитие на IT и аутсорсинг секторите, каза той. Високата инфлация увеличи покупките на имоти с инвестиционна цел, а родители активно помагат на децата си да купят жилище, добави Василев.

„Войната в Украйна засега не оказва влияние върху жилищното кредитиране. Предварителните данни за април също показват рекорден обем на новите ипотеки, май и юни отново се очертават добри. Жилищният пазар все още е на продавачите“, коментира гостът.

Какви съвети даде събеседникът към купувачите на жилищни имоти? Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
После се вайкат ....абе откъде дойде тази инфлация....ааа чакай ...от високата цена на газта,петрола и войната. Печатай и раздавай евтини пари,работата да върви.

Още от Bloomberg TV Bulgaria
Антиинфлационни мерки с по-далечен хоризонт иска бизнесът