IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

15% от приложенията са за iOS, но привличат 58% от всички приходи

На Google Play се падат 60% от обема инсталации и почти 36% от директните приходи

21:28 | 12.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Потребителите на мобилни устройства са инсталирали почти 156 млрд. мобилни приложения в световен мащаб през 2015 г., генерирайки директни приходи (без рекламни) от 34,2 млрд. долара. Нова прогноза от International Data Corporation (IDC) изчислява, че тези показатели ще нараснат до над 210 милиарда инсталации и почти 57 млрд. долара преки приходи през 2020 г.

Пазарът ще продължи да расте през целия период на прогнозата, а IDC очаква постепенно по-бавен растеж както по отношение на инсталирането на приложения, така и по отношение на директните приходи. Тази тенденция, която се дължи до голяма степен на съзряването и насищането на пазара, ще доведе до спад на годишните инсталации с едноцифрени числа през втората половина на прогнозата.

Обемът на инсталиране на мобилни приложения ще има комбиниран годишен темп от петте години (CAGR) от 6,3%. В същото време директните приходи от мобилни приложения също ще се радват на по-бавен растеж до края на прогнозния период, въпреки че петгодиният CAGR ще остане двуцифрен  - на ниво от 10,6%.

Екосистемата на магазина за приложния на Apple - App Store, е привлякла 58% от глобалните директни приходи от приложения през 2015 г., което е ръст от 36% на годишна база. Междувременно делтът на калифорнийската компания от общия обем на инсталираните приложения е едва 15%, което е спад с 8% на годишна база.

Огромният обем на базирани на Android устройства в употреба осигури огромен брой на инсталации през Google Play, която има 60% от обема инсталации и почти 36% от директните приходи през 2015 г. Въпреки че Google Play се радва на солиден ръст на приходите и свалянията на годишна база, нарастването е по-важно от предишни години. Очаква се Apple да продължи да се представя по-добре от Google Play по отношение на генерирането на приходи. 

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още