IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2019 г. е най-добрата за заетостта у нас през последните 30 години

Икономическото забавяне неизбежно ще се отрази на трудовия пазар, смятат експерти

22:46 | 11.12.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

2019 е г. е пикова от гледна точка на заетостта на пазара на труда у нас. Безработицата е рекордно ниска. Това е най-добрата година в този план за последните 30 години. Около това мнение се обединиха Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, и Георги К. Първанов, член на УС на БАУХ, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Рано е да се каже дали сме стигнали до точката на прегряване. Икономическото забавяне неизбежно ще се отрази на този пазар. Имахме няколко силни инвестиционни години след кризата 2008 г., особено в преработващата промишленост", спомена още Адриан Николов.

"Пазарът на труда извън София също се подобри много, макар и неравномерно - Пловдив, Стара Загора, Варна, Габрово са добавили много нови работни места в индустрията най-вече. Видяхме много по-високи заплати. От друга страна, доходите на домакинствата доста се измениха", изтъкна Николов.

"Може да се включват повече представители на малцинствата на пазара на труда. Отделно - възрастовата група от 55 години нагоре. Резерв са и младежите в интервала 16-18 г. със съответните разрешения да работят... Около 10% от пазара на труда - 215-300 хил. души, не учат или работят. Ще имаме все по-голям внос на работна ръка - от Виетнам, Турция, Молдова и Украйна... Роботизацията още не може да компенсира нуждата от кадри", посочи Георги Първанов.

"Хората с увреждания имат трудна интеграция на този етап", каза Николов. "При най-възрастните и най-младите става дума за липса на адекватни умения", подчерта той.

Според Георги Първанов бизнесът и държавата трябва да инвестират повече в преквалификацията на кадри.

По думите му 700 хил.- 1 млн. души работещи в чужбина българи са интересни профили като резерв.

"България изгради сериозна индустрия, която ще ни помогне да преминем през забавянето, но можем да работим върху демографските проблеми", изказаха двамата гости като прогноза за предстоящата година за пазара на труда у нас".

Целия разговор гледайте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis20
преди 4 години
сметай колко народ са се изнесли, аз мислим че от са нататък ош по-добре ше става и накрая ше останат само 5 човека доле у "пълна заетост" ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
по повод "рекордно ниската безработица" , кога стъкмистиката ще се научи да отчита и тия с изтекъл срок на обезщетение , както и тия дето са поели към терминал 2 ?! Пикова безработица ...дрън , дрън !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още