Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

2,2 млн. българи планират лятна почивка

Една пета от анкетираните за проучване на „Тренд“, заявяват, че не са почивали между 2 и 5 години

гледано: 2747   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Хората, които планират лятна почивка, са 2,2 млн. българи. Сред тях най-многобройни са хората от най-младите възрастови групи - между 18 и 29 години и 30-39 години, както и хората населяващи столицата и областните центрове - места, където има по-ниска безработица и по-голямо струпване на хора с по-високи доходи. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  социологът Анастас Стефанов от „Тренд“.

Гостът коментира проведеното от социологическата агенция проучване на нагласите на българина за летните почивки. 

"Когато запитахме тези, които декларират, че не планират почивка това лято, тези 55-60% (ако се добавят и нерешилите), 80% от тях посочват за причина най-вече липса на финансови средства, а други декларират, че е по здравословни причини. Едва след това се нареждат останалите опции", обясни Стефанов. 

Още по темата

От хората, които не планират почивка, 9% са почивали през миналото лято. Около една пета от анкетираните, обаче заявяват, че не са почивали между 2 и 5 години. Това е фрапиращо, но и донякъде закономерно, като познаваме нашето общество, коментира социологът.

Още една пета от запитаните отговарят, че не са почивали през лятото над 20 години.

Запитан за връзката между последните данни за високия риск от бедност при голям процент от българските семейства и проучването на нагласите за почивка през лятото, гостът каза, че "лишаването от лятна почивка не е най-голямото притеснение, за което трябва да се тревожим".

"Има българи, които се лишават от качеството на хранителните продукти, интензитет на ползване на различни видове здравни услуги, които биха гарантирали по-добро качество на живот", посочи Стефанов.

Вижте още във видеото.  

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Ще поемат ли цените на петрола над 60 долара за барел догодина?