IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 млн. лева са много за закупуване на машини за гласуване, смята експерт

Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“ посочи, че машинното гласуване е добър инструмент за финалната част на изборите при отчитане на бюлетините

17:20 | 10.11.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
50 млн. лева са много за закупуване на машини за гласуване, смята експерт

Изненадваща е планираната стойност от 50 млн. лева за закупуване на устройства за машинно гласуване.

Това коментира Ваня Нушева от Асоциация „Прозрачност без граници“ в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, по повод исканата от Централната избирателна комисия (ЦИК) сума от Министерството на финансите за закупуване на машини за гласуване.

„Не са ясни параметрите, по които изобщо се предвижда отделянето на такава значима стойност“, посочи Нушева и заяви, че по нейните сметки една такава машина трябва да струва около 4 хил. лева.

Тя напомни, че при предходната поръчка една машина е щяла да струва между 1 000 и 2 хил. лева заедно с обслужването.

„На проблемите в изборния процес, промените в законодателството и на практическото приложение трябва да се гледа в дългосрочен план", посочи Ваня Нушева.

"Една от основните критики, които бяха отправени към ЦИК във връзка с парламентарните избори, беше липсата на своевременни действия при организацията на закупуването или наемането на машини. Така че тази новина, че Комисията планира в рамките на бюджетната процедура да заяви необходимостта от 50 млн. лева за машинно гласуване, аз я тълкувам като едно предварително действие, което показва разбирането, че този път Комисията трябва своевременно да предприеме действия и да изпълнява разпоредбите от Избирателния кодекс", допълни тя..

Нушева е на мнение, че ЦИК основателно е критикувана за това, че „на предходните избори в рамките на два месеца не успя да предприеме действия, които съответстват на законовите изисквания – да се подготвят процедури за обществени поръчки и да се ангажират машини“.

По думите ѝ от финансова гледна точка по-логично е да се закупят машини, а не да се наемат.

„Тук всъщност трябва да погледнем въпроса в неговата цялост - по какъв начин организираме изборния процес. Закупуването на такива машини трябва да отговаря на изисквания за сигурност на техниката, трябва и да се проведе обучение на изборната администрация. Това са процедури, които не се случват за кратко време“, напомни експертът.

Ваня Нушева е категорична, че машинното гласуване е добър инструмент, който може да съдейства за по-доброто провеждане на финалната част в изборния процес при отчитане на бюлетините, за да се „намалят техническите грешки и съзнателно допускани манипулации от страна на секционни избирателни комисии“.

Вижте целия разговор във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 6 години
Е, с това машинно гласуване вече никой не може да им хване сметките. Кой гласувал? Кой не........ Накрая ще покажат едни числа и никой не може да ги провери! :)))))))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още