IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Вълев: Ползите от паралелната търговия с лекарства са за богатите държави

Паралелният внос на лекарства в България досега не е довел до намаляване на цените, каза експертът

13:59 | 20.09.18 г. 1
А. Вълев: Ползите от паралелната търговия с лекарства са за богатите държави

Ползите от паралелната търговия с лекарства са за богатите държави. Това каза Антон Вълев от Националната аптечна камара в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира предложенията на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), които са свързани със законови промени за разширяване на паралелния внос на лекарства в България.

Вълев обясни, че понятието „паралелна търговия“ на лекарства се дефинира преди около десет години.

“Паралелно на нормалния процес на лекарствоснабдяване съществува възможност за движение на лекарства в обратна посока. Най-често паралелен търговец купува лекарства от територията на България и ги продава например на територията на Германия, Холандия, Франция”, посочи той. И уточни, че този процес е иницииран най-напред от, основно казано, богатите западни държави, където има конкуренция между здравноосигурителните каси. За да намалят разходите си, здравноосигурителните каси стимулират и през законодателни изменения да се внасят лекарства на по-ниска цена от съседни държави.

"Ползите от паралелната търговия са за богатите държави. Това води до намаляване на разходите за лекарствено лечение. За държави като нас, появили се по-късно в ЕС, паралелната търговия обикновено води до загуби”, каза Антон Вълев.

Тези загуби се състоят в това, че лекарствата от нашия пазар се изкупуват и ние няма с какво да лекуваме пациентите. За българския пациент ползи от тази търговия няма”, смята той.

Вълев посочи, че има няколко случая на паралелен внос в България, но това не е довело до намаляване на цената, а до увеличаване печалбата на вносителя. Той продължава да го продава на същата цена на официално регистрирания продукт."

Има причина за липсата на конкретни лекарства у нас, отбеляза Вълев.

“България е много малък пазар и поради нашата регулация, съгласно която фирмите производители трябва да регистрират най-ниската цена в ЕС, България се превръща в неинтересна дестинация за търговия на лекарства. Тогава фирмите не регистрират лекарствата си. Това е първата причина – отказ на регистрация. Втората причина е, независимо от това, че лекарството е регистрирано, поради това, че неговата цена е най-ниска в ЕС, се появяват паралелните търговци и изкупуват всички количества. В този случай пациентът трябва да се снабди с лекарството от чужбина”, обясни Вълев.

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
tuti fruti
преди 5 години
А кога в България ще се създадат условия за конкуренция между здравноосигуритерните каси? И кога ще се забрани продажбата на брандирани генерици?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още