IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Административни причини спъват старта на новите европрограми

Резервът по оперативните програми може да бъде безвъзвратно загубен, предупреждава експерт

09:28 | 17.06.16 г.
Административни причини спъват старта на новите европрограми

Забавянето при подготовката на нормативните правила и на управляващите органи е основната причина за забавеното стартиране на европейските програми от новия програмен период 2014-2020 г.

Това коментира в предаването „В развитие“ с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria Кристина Цветанска, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Цветанска посочи, че е притеснително, че до края на 2018 г. изпълнените и платени проекти трябва да бъдат на стойност от 3 млрд. евро, или около 30% от общия бюджет. До този момент платените средства са 279 млн. лева, което е 20 пъти по-малко.

“Ако това не се случи до края на 2018 г., т.нар. резерв по европейските програми, който представлява 6% от всяка една програма, ще бъде изгубен безвъзвратно”, предупреди тя.

Причините да няма достатъчно одобрени проекти са административни, коментира още тя. Липсва административен капацитет, което си личи по забавения темп на разглеждане на проектите от някои управляващи органи.

Цветанска допълни, че трябва да се опростят правилата както на европейско, така и на българско ниво.

Целия разговор с Кристина Цветанска можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още