IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Помощите за бизнеса трябва да се увеличат до 2 млрд. лв.

Повсеместното затваряне на бизнеси е неправилна мярка, твърди главният секретар на асоциацията Милена Ангелова

15:03 | 18.03.21 г.
АИКБ: Помощите за бизнеса трябва да се увеличат до 2 млрд. лв.

Ресурсът за подпомагане на бизнеса в България трябва да бъде увеличен до 2 млрд. лв. Тези средства трябва задължително да бъдат насочени към бизнеса, за да му помогнат да се преструктурира. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Тя добави, че парите могат да дойдат по линия на мерките за енергийна независимост.

„Повсеместното затваряне на бизнеси е неправилна мярка в момента. Хората вече минават към дългосрочни решения за преквалификация, което е опасно и ще доведе до структурни дефицити на пазара на труда“, каза гостът.

„В същото време, макар че бе реформирана програмата 60/40, все още има много пороци, които пречат на бизнеса да се възползва от нея. По-добри мерки са подкрепата за оборотен капитали и мярката за подкрепа на част от осигурителния доход“, обясни Ангелова. 

Тя е категорична, че бизнес средата трябва да бъде по-предвидима, за да могат фирмите да работят при сигурност, и както могат да бъдат предвидени нови мерки за подкрепа, така трябва да има и по-добро администриране на съществуващите.

„Това, което буди недоверие, е, че няма пътна карта за това как да се върнем към нормалния начин на живот“, допълни гостът.

„Трябва заведенията да работят при по-строги мерки. Обществото не може да понесе едно пълно затваряне заради психологическата умора. Бизнесът също предприе много мерки за гарантиране на безопасността при работа и не би било редно да се пренебрегнат едногодишните им усилия“, смята Ангелова.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още