IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Ръстът на заплатите в бюджетния сектор ще повиши възнагражденията в частния

Сега е моментът да се оптимизира държавната администрация, смята Добрин Иванов

12:59 | 13.09.18 г.
АИКБ: Ръстът на заплатите в бюджетния сектор ще повиши възнагражденията в частния

Увеличението на заплатите в бюджетния сектор с 10% през 2019 г. ще даде отражение на размера на заплатите в частния сектор, тъй като и двата сектора се конкурират на пазара на труда. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

"Човешките ресурси са много важни за правенето на бизнес, може да се намалят инвестициите или други разходи, но трябва да се помисли за увеличаването на възнагражденията", посочи той.

Ръстът заплатите, по думите на Иванов е очакван, но обявеното увеличение в бюджетната сфера няма да е премерено.

"В момента ние сме в етап на икономически ръст, но според цикличността на икономиката трябва да се помисли и за времето на спад. Когато по време на икономически растеж се увеличават заплатите, трябва да се вземат необходимите мерки за реакция и по време на криза, когато също ще се изплащат с това увеличение. Сега е моментът да се оптимизира държавната администрация, да се електронизира работата й, да се намалят определени разходи и да се съкрати на места персонал, за да се посрещне следващия етап. Много по-трудно е да се изпълняват политиките по увеличение на възнагражденията по време на криза", посочи гостът.

На предстояща кръгла маса за на нов модел за договаряне на работната заплата, организирана от АИКБ, той ще се представи като следствие от изпълнението на проект на асоциацията, с този модел се цели да се реши проблемът с несъразмерното увеличаване на заплатите без да се отчитат обективни икономически показатели, обясни още гостът.

В настоящия момент минималната работна заплата у нас се определя административно, без да се отчитат обективни икономически фактори. Ние предлагаме нов модел, съобразен с производителността на труда, с инфлацията и ръста на икономиката, който е по-справедлив и ограничава несъразмерното увеличаване на възнагражденията, обясни Иванов.

Още вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още