Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

АИКБ: Средствата за бизнеса в Плана за възстановяване да бъдат увеличени

Бизнесът има нужда от реална помощ, а не от финансови инструменти, които не са търсени, въпреки че пазарът е наводнен с тях, твърди Милена Ангелова

гледано: 1233   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Липсата на ясна дата за трансформацията на ТЕЦ "Марица Изток 2" и забавянето на внасянето на Националния план за възстановяване и устойчивост в Брюксел означават пропуснати ползи и нарушаване на конкурентоспособността за бизнеса. АИКБ се надява планът да бъде внесен до края на септември, като в него бъдат предвидени повече средства за безвъзмездна помощ за компаниите. Това заяви пред Bloomberg TV Bulgaria Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Апелираме планът да бъде внесен - той не е идеален, но повечето от нашите забележки бяха отстранени, с изключение на програмата за трансформация към енергийно неутрална икономика. По тази причина настоявахме средствата за бизнеса, които в първия вариант на плана бяха 282 млн. лв., да бъдат увеличени", обясни Ангелова. 

Още по темата

Размерът на помощите за бизнеса вече е 1,35 млрд. лв., но само 591 млн. лв. от тези пари са безвъзмездна помощ, а останалото са финансови инструменти, каза Ангелова и добави, че българският бизнес се нуждае от инвестиционна подкрепа - 34% от фирмите са обявили, че имат нужда от разширяване на своя капацитет, но само 18% могат да инвестират в момента.

"Финансовите инструменти не са търсени, а пазарът е наводнен с тях - имахме 2,5 млрд. лв. в портфейлни гаранции и изключително нисък интерес", добави гостът.

Подобна е ситуацията и с програмите за подкрепа по ОПИК и тази на ББР, каза Ангелова.

Трябва да се помогне на бизнеса да промени моделите си към зелена икономика, но "финансовите инструменти няма да направят това", твърдят от АИКБ.

Помощите за бизнеса в условията на пандемия трябва да бъдат удължени поне до лятото на 2022 г., смятат от работодателската организация.

Целият разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
КТ Подкрепа: Образователната система ще спре при задължителен зелен сертификат