IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акцентът е върху болничната помощ, което води до свръххоспитализация, според лекар

Здравната система функционира по начин, по който пациентът е принуден да постъпи в болница, смята д-р Гергана Николова от Сдружението на личните лекари

11:17 | 22.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Източник: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Източник: Bloomberg TV Bulgaria

Здравната реформа акцентира върху болничната помощ и води до свръххоспитализации. Хората постъпват в болница за елементарни неща, които могат да се свършат и в доболничната помощ. Пирамидата е направена е така, че за да се лекува и изследва, пациентът трябва да постъпи в болница, коментира д-р Гергана Николова от Сдружение на личните лекари в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя е категорична, че „тежките лимити, въведени в доболничната помощ, водят до свръххоспитализация и неефективно разходване на средства”.

"И тази, и миналата година всичко, което се извършва над лимита, не се заплаща или се заплаща при тромави условия", подчерта тя и посочи, че надлимитирането на болничната помощ е над 3-4 млн. лева дотук.

Като пример Николова даде заболяване от пневмония, при което може да се окаже, че НЗОК може да не заплати лечението на 101-ия пациент с такава диагноза, въпреки че е осигурен, защото е над лимита на болницата.

„Доболничната помощ е осакатена от лимитите, които се налагат първично“, смята д-р Николова.

Според нея е необходимо да се насочи по-голям процент от средствата за профилактика, превенция, за лечение на хронични заболявания.

“Има пробойни в здравната система, които не са запушени, касаещи именно свръххоспитализирането, което не е необходимо на пациента", обясни тя.

Целия разговор с д-р Гергана Николова можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още