Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ако ДДС върху книгите падне, то и крайната цена ще го последва

Това на свой ред ще доведе до увеличение на потреблението, категоричен е изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров

Ако ДДС върху книгите падне, то и крайната цена ще го последва

Снимка: Pixabay

На едно от последните заседания на Министерски съвет отново бе повдигната темата с данъка добавена стойност върху книгите, което съвсем естествено предизвика нови дискусии в общественото пространство. Какво би се случило, ако ДДС отпадне от плещите на търговците и потребителите у нас? На този въпрос отговаря изпълнителният директор на издателство „Сиела Норма“ Веселин Тодоров в предаването „В развитие“ с водещ Живка Попатанасова.

„Ако ДДС върху книгите падне, тогава крайната цена със сигурност ще го последва, а от там и потреблението ще се повиши. Швеция не е по-бедна страна от България, дори напротив, но свалянето на ДДС към книгите в страната доведе до 20% увеличение на продажбите“, посочва Тодоров..

Средната цена на една книга у нас е 13 лв., допълва още той, като най-голяма част от разходите по нея отиват за печат, следвани от разходите за авторски хонорари, които се движат около 10%, а други 5% отиват за превод на чуждестранни издания.

Според Тодорв една от основните причини ДДС върху книгите да не отпада, е липсата на политическа воля. „Това, което всички министри на финансите са ни казвали до сега, е, че технологично е много трудно за тях, за да могат да управляват различни ставки. За туризма е направен известен компромис, но тях ги притеснява, че търговците ще започнат да прикриват част от продажбите си под формата на книги“, посочва той.

Дания е страната с най-висока ставка в света – 25%, следваната от България с 20%, но разликата е, че датското ДДС се връща в сектора под формата на субсидия за авторите, отбелязва Тодоров.

„Отчитаме около 5% ръст в продажбата на книги за 2018 г. спрямо 2017 г. Позитивната тенденция е, че младите хора започват да четат все повече. Лошата новина е, че възрастните практически отсъстват от нашия пазар“, допълва експертът.

Най-приемливият процент на ДДС върху книгите, според Веселин Тодоров, би бил около нулата, но браншът е склонен да обсъди и други варианти.

гледано: 2320   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Елена Илиева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
1
 
2
преди 1 месец
Не виждам никаква полза от падането на ДДС. Цените ще си останат същите, а и да намалеят - до 12 месеца пак ще отидат, където са били.
По-скоро ще има полза от реформи, изкореняване на корупцията, спиране на безумното нормотворчество, създаване на качествена бизнессреда и други мечти..... :)
0
 
0
 
1
zap
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Най-приемливият процент на ДДС върху книгите, би бил около нулата"
...
а в кои страни е 0% ?
или - къде е под 3% ?
и само за книгите ли - а вестниците, списанията, учебниците ?

Още от Bloomberg TV
Каква е причината за оптимизма на американските инвеститори?