Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Актуализацията на бюджета ще включва повече средства за отбрана и социални мерки

Голяма част от мерките са проинфлационни, посочи членът на бюджетната комисия към Народното събрание Георги Ганев

гледано: 2001   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Ще има актуализация на държавния бюджет през лятото, стига управлението да оцелее до тогава. Ще има мерки, които да помогнат на гражданите и домакинствата да посрещнат тези три натрупали се кризи по възможно най-човешки начин. Най-вероятно капиталовите разходи ще са по-малко и е много вероятно една част от тях да отидат за въоръжаване. Това каза Георги Ганев, икономист, член на Бюджетната комисия към Народното събрание, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Един от резултатите, които постигна руския президент Владимир Путин с инвазията в Украйна е, че Европа ще се въоръжава. Това постигна той с тази агресия - ще получи срещу себе си една въоръжена Европа и особено една въоръжена Германия", смята Ганев.

По думите му ще се наложи България да насочва повече ресурс към поддържане на отбранителната си способност, отколкото досега, като най-вероятно ще има и засилени социални разходи.

"Хубаво е, че плановете за въоръжаване на българската армия са почти готови и само търсят воля и финансиране. Сега Путин им я достави. Предстои да видим дали има консенсус по тази тема, но със сигурност това въоръжаване ще бъде по западен образец", коментира гостът.

Той увери, че има средства за социални мерки, но се съгласи, че голяма част от тях са проинфлационни. "Единствената антиинфлационна мярка е ограничаване на масата на парите, което не е в ръцете на България, защото сме във валутен борд“, а в ръцете на Европейската централна банка (ЕЦБ), обясни Ганев.

Една от причините да влезем в еврозоната е да седнем на масата, на която се взимат паричните решения, „макар и със сравнително малък глас“, но все пак „да може да се изказва мнение по време на дискусиите“.

Целия разговор вижте тук.

Всички гости в предаването "Светът е бизнес" можете да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Симона Гоцова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Калоян Стайков: Трябва да се работи за дългосрочни решения с газовите доставки