IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алекс Нестор: Канада вероятно ще има правителство на малцинството

Премиерът Джъстин Трюдо продължава да е много популярен, коментира вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа

16:53 | 22.10.19 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Джъстин Трюдо със съпругата си Софи.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Джъстин Трюдо със съпругата си Софи. Снимка: Ройтерс

Резултатите от изборите в Канада се очакваха, либералната партия загуби мнозинство в парламента. Но независимо от това кой е на власт в Канада, генералната линия във външната политика не се променя, освен някои нюанси, което дава стабилност и доверие на инвеститорите, каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Алекс Нестор, вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа.

"От държавите в Г-10 канадската икономика е във възходящ момент, а канадският долар поскъпна спрямо американския с 4%, което са постижения на Либералната партия", посочи той.

Според Нестор досега в Канада никога не е имало коалиционно правителство. “Сега вероятно ще има правителство на малцинството, като Либералната партия ще разчита на подкрепа от Нова демокрация. Канада е разделена на избирателни райони и в тях, който спечели повече от 50%, печели и депутатско място, като няма втори тур на гласуването, обясни вицепрезидентът на Канадско-българската бизнес мрежа.

По думите му Джъстин Трюдо продължава да е много популярен в Канада и сред лидерите на либерализма по света.” Той успя да подобри отношенията с коренното население на Канада, успя да предоговори NAFTA (Северноамериканска зона за свободна търговия) и да защити позициите на Канада в нея", коментира Алекс Нестор.

Той напомни, че търговският баланс между Канада и България е доста скромен, особено ако се сравни с търговския баланс между България и другите страни от Г-7.

“В тази област има голям потенциал”, прогнозира Алекс Нестор и потвърди, че имиджът на Канада е, че е миролюбива държава, която решава конфликтите по дипломатически път и затова заема сериозна международна политическа позиция. – Канада има мисия и роля, които трябва да изпълни."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още