Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Алекс Нестор: Не може да се говори за търговска война между САЩ и Китай

Отношенията между двете страни са на етап, в който има напрежение, но то не е ескалирало до война, смята Нестор

гледано: 1355   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

САЩ и Китай имат спорове от дълго време. Поводите за тях са различни. Американците обвиняват Китай за неспазване на патентното право и незачитане на интелектуалната собственост. Факт са и несъвместимите търговски практики между двете държави.

Освен всичко това, в Китай има наличие на субсидиране на компании. Това пряко пречи на свободната търговия. Европейският съюз (ЕС) и европейските компании също страдат от тези практики. Действията на Тръмп спрямо Китай са напълно оправдани, но те изобщо не бива да се разглеждат в контекста на търговската война, за която се говори напоследък. Това каза Алекс Нестор от Канадско-българската бизнес мрежа, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Тръмп постъпва правилно по отношение на Китай. По отношение на другите държави и налагането на мита – той изпълнява обещанията си към своите избиратели. Американският президент цели преразглеждане на търговските споразумения“.

Според Нестор търговска война няма. Все още отношенията са на етап, в който има напрежение, но то не е ескалирало до война. Той обясни това с факта, че стоките, върху които се налагат мита, представляват малка част от стокообмена и реално тези увеличения на тарифите не се отразяват нито на икономиките на отделните държави, нито на световната.

Нестор даде за пример търговския стокообмен между Канада и САЩ, който той посочи като приблизително еквивалентен по размери на стокообмена между Китай и САЩ. Това гостът определи като показателно за високото ниво на интеграция на канадската и мексиканска икономика в американската. Той добави и факта, че много американски компании произвеждат своите продукти в Канада. Автомобилната индустрия в САЩ посочи като много силно представена в Канада. Воденето на търговска война не е от полза за нито една от тези държави.

Стокообменът между Европа и САЩ е най-висок, коментира Нестор. Стоманата и алуминия са само малка част от него, добави той. Това определи като поредния факт, сочещ, че налагането на мита почти няма отношение при големите размери на търговията между тези страни.

Според експерта воденето на търговска война не е реално, именно защото тя е само метод за постигане на определени цели, а самата тя не е желана.

„Увеличението на тарифите няма никакво въздействие между глобалната търговия и взаимоотношенията. Отношенията между САЩ и Китай са нещо съвсем различно“, каза Нестор.

Гостът определи като "правилно" отношението на САЩ спрямо Китай, но пък като "стратегически неправилна"  посочи конфронтацията на Тръмп с всички останали – Европа, Канада, Мексико. Според него те трябва да бъдат партньори на САЩ при оказването на натиск върху Китай, а не да се развиват спорове на толкова много фронта.

Решението на тези спорове Нестор очаква да се проектира в създаването на нови търговски споразумения.

„Ескалацията на напрежението по отношение на търговията все още е с отворен край. Не е ясно какво точно ще се случи. Почти сигурно е, че както китайската, така и американската дипломация не искат да се стига до търговска война. От търговска война губещи ще са и двете страни. Загубите ще са и вътрешнополитически, освен чисто икономически. Най-вероятно ще има интензивни преговори и те ще доведат до ново споразумение“, смята експертът. 

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Кавръков: Всяко задължено лице трябва да обучава служителите си срещу изпирането на пари