IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alrosa излиза на борсата в Москва

Най-голямата компания за добив на диаманти в света се цели в 10 млрд. долара пазарна капитализация

09:40 | 03.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alrosa излиза на борсата в Москва

Най-голямата компания за добив на диаманти в света – руската Alrosa, обяви планове за листване на борсата в Москва. Очаква се да бъдат предложени около 16 на сто от капитала на дружеството, като прогнозите са, че така ще бъдат привлечени между 1 и 1,5 млрд. долара, пише Financial Times.

Сделката е основна част от програмата за приватизация в Русия. В рамките на операцията се очаква държавата да продаде 7% от дела си в компанията, още с толкова ще се раздели и местната власт в Якутия, където е централата на Alrosa.

Още 2% от акциите ще бъдат продадени от представители на мениджмънта на компанията.

Според анализатори руският диамантен монопол ще получи капитализация от около 10 млрд. долара след излизането на борсата. След като това стане, държавата ще запази около 44 на сто от капитала в свои ръце, а 25% от акциите ще са в местното правителство в Якутия.

Чрез публичното предлагане инвеститорите ще получат достъп до една от малкото листвани компании от сектора. В момента основният конкурент от Северна Америка – DeBeers, се търгува като част от листваната в Лондон Anglo American.

На руската компания се пада повече от една четвърт от добива на диаманти в света по тегло на каратите. Средната цена на диамантите от Якутия, намираща се в Сибир, е 130 долара на карат, което ги прави едни от най-качествените в света.

Как изглежда сибирската мина на Alrosa – вижте във видеото на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още