IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Стойчев: Тази година Фед ще е обект на още по-голям пазарен натиск

Главният дилър в Deltastock коментира политиката на водещите централни банки по света в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria

11:31 | 16.01.17 г.
<p>
	Андрей Стойчев, главен дилър в Deltastock. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Андрей Стойчев, главен дилър в Deltastock. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През тази година Федералният резерв на САЩ ще бъде поставен под доста по-голям натиск от страна на играчите на пазара в сравнение с последните години. Може би най-важната причина е смяната на властта в щатите. Това неминуемо променя самата конюнктура на икономиката, както и на вътрешната и външната политика и рефлектира върху решенията на Федералния резерв.

Това коментира Андрей Стойчев, главен дилър в Deltastock, в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

„Изненадах се от намерението за няколко покачвания на лихвата през тази година, особено поглеждайки една година назад, когато имаше категорични намерения за четири покачвания, а видяхме само едно в края на годината“, допълва Стойчев. По думите му тогава единственото покачване и липсата на други бяха оправдани от международните събития, които видяхме в началото на годината в Китай и в средата на година с раздора между Европа и Великобритания.

„Не смятам, че тази година ще е по-различна по отношение на политиката и икономиката в Европа, предвид изборите в големите държави в еврозоната. Проблемите и неяснотите около развитието на китайската икономика също стоят на дневен ред“, посочва Стойчев.

По думите му развиващите се пазари също страдат. „Развитието на една немалка икономика като турската е поставено на карта с оглед на политическите събития там. Така че всичко това ще трябва да бъде взето предвид от Федералния резерв“, смята той.

Според Стойчев ако намеренията на Доналд Тръмп и политиката му бъде реализирана поне наполовина, определено се очаква ускорение на инфлацията, което би накарало Фед да побърза с покачването на лихвените проценти.

„Както миналата година се съмнявах за четири покачвания, така и тази ще се съмнявам за три“, казва Стойчев.

Още от разговора за централните банки в САЩ, Европа, Великобрания и Япония, както и за влиянието им върху пазарите вижте във втората част на предаването:

Изминали издания на Invest/Or гледайте тук

Следете Invest/Or и във Facebook

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още