IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анна Кръстева: Европа има нужда от ярко лидерство

Изборите за Европейски парламент не дадоха ясен мандат на никоя партия, казва тя

22:34 | 01.07.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Залозите относно разпределението на висшите постове в Европейския съюз (ЕС) са много големи. Става въпрос за ориентация, за балансите в ЕС и кои политически дискурси да се вдигнат на най-високо ниво. Виждаме ярки вътрешни сблъсъци. Като обща диагнозата на ситуацията може да определим, че Европа се влюби в кризите.

Това каза политологът проф. Анна Кръстева в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Самите резултати от евроизборите не дадоха ясен мандат на никоя партия. Най-голямата е ЕНП, но не категорично предвид намалената политическа тежест. Друг фактор за сложната ситуация е кризата на механизма на шпитценкандидат, който спечелилата партия да излъчи. По няколко причини - електорални, личностни и политически, виждаме ЕНП да е намалила влиянието си. Политическите са много ярък глас на Вишеградската четворка. Тя няма блокиращ вот, а използва ситуацията, че традиционните механизми скърцат".

Не само Манфред Вебер, а всичките водещи имена са били критични към Вишеградската четворка заради ярки европейски принципи, твърди професор Кръстева. "Недоброто представяне на Манфред Вебер е главно заради липсата на харизма, ярко лидерство и визионерство. Франс Тимерманс е като трибун. Печели, успява да комуникира. Не е традиционен социалист. Говори за зелена икономика, климатичните проблеми, за полово равенство, за активно гражданско участие. Има разнообразен опит", добави още тя.

"Ангела Меркел в момента слиза от глобалната политическа сцена. Тя е лидер от приключваща политическа епоха. Отделно се форми се коалиция на несъгласие за това, че решенията ще се взимат тясно преди самия форум на Европейския съвет кулоарно. Това е вторият традиционен механизъм, който се отхвърля от все повече кандидати".

Професор Анна Кръстева изтъкна, че в нито един момент от своята кариера Кристалина Георгиева не е била избирана нито на национално, нито на европейско ниво. "Няма електорална легитимност, а технократско, експертна, високомениджърска кариера. Второ, европейците имат по-голяма памет и си спомнят, че тя напусна своя пост, за да се върне в Световната банка", поясни още тя.

"Европа има нужда от ярко лидерство. Маргарет Вестагер разполага с опит, качества, харизма, без агресивна риторика. Тя е по-подходящ лидер, който да укроти противоречие. Тимерманс ще влезе с голямата опозиция на Вишеградските, с голямата идеологическа опозиция. Ще се гласуват различни пакетни сценарии".

Необходимо е лидерство, което да обедини европейските позиции и да успее да отправи европейските послания в политиката, защото Европа все повече бива изключена от голямата политика, бе категорична в заключения професор Кръстева.

Целия разговор  гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Поставен до теб и *** би изглеждал световен лидер. Всичко зависи от отправната гледна точка. Съжалявам че твоята и толкова ниско, че винаги трябва да гледаш нагоре. Съдба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Нагаждачи като "проф." Анна Кръстева бързат да се пласират, макар че НИЩО съществено не могат да кажат. Но на нестойностни "фюрери" нестойностни клакьори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Анна Кръстева: Европа има нужда от ярко лидерство преведено на европо-локомотивски:Европа има нужда от ярко фюрерство
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още