Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Apple възнамерява да е въглеродно неутрален до 2030 г.

Всички поддоставчици на производителя на iPhone трябва да използват само зелена енергия

Apple възнамерява да е въглеродно неутрален до 2030 г.

Снимка: Lisa Maree Wiliams/Bloomberg

Американският технологичен концерн Apple възнамерява да стане въглеродно неутрален както по отношение на целия си бизнес, така и спрямо веригите си за доставка, като това трябва да стане до 2030 г. Това означава, че нейните устройства ще имат "нулево влияние върху климата" в момента на продажбата, предава CNBC.

Глобалните корпоративни операции на компанията вече са неутрални по отношение на въглерода, така че съобщението означава, че Apple ще разшири тази цел до производствената си верига за доставки и жизнения цикъл на продуктите.

От Apple посочват, че всяка фирма, която иска да стане неин доставчик, трябва да се ангажира, че ще „използва 100% възобновяеми източници за продуктите“ до 10 години.

В интерес на Apple е да накара партньорите си да ѝ помогнат в борбата с изменението на климата. Така например компанията заяви в документи до борсата през 2019 г., че тежките атмосферни условия, причинени от глобалното затопляне, може „да причинят временно прекъсване на производството или наличността на компоненти или готови продукти, в наличността на центровете за данни или в наличността или производителността на нашата работна сила“. Забавянето на доставката на части например би означавало, че Apple може да не е в състояние да доставя продукти навреме, което може да навреди на продажбите на компанията.

Microsoft например обеща, че ще бъде въглеродно негативна компания до 2030 г., а до 2050 г. ще е премахнала количество въглерод, отговарящо на това, което е изпуснала от съществуването си досега. Освен това обяви създаването на алианс с Nike, Starbucks и Mercedes-Benz, който да споделя и обменя информация за намаляващи въглерода технологии.

Amazon се задължи да постигне неутралност до 2040 г., а Google заявяви, че също възнамерява да разшири въглеродната неутралност до веригите за доставки, но още не е посочила дата.

През миналата година Apple убеди своите водещи производители на чипове и производителите на iPhone, съответно TSMC и Foxconn, да се ангажират да захранват своите операции с възобновяема енергия. Няколко десетки други доставчици на Apple вече са се съгласили да използват възобновяема енергия.

Apple планира да намали въглеродните емисии със 75% в рамките на десетилетието и ще разработи „иновативни решения за отстраняване на въглерод“ за останалите 25% от своя отпечатък.  

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

гледано: 1792   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работи: Бойчо Попов

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Н. Кръстев: До края на август може да има ново правителство в Северна Македония