Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Б. Николов: Потребителите трябва да са по-активни при оценка на качеството

Предпочитанията на клиентите ще принудят компаниите да променят рецептурата на продуктите, убеден е директорът на „Активни потребители“

Б. Николов: Потребителите трябва да са по-активни при оценка на качеството

Снимка: Архив, Ройтерс

Европейският пазар е най-строго регулиранираният в света по отношение на качеството на храните, но в България, въпреки че постоянно се мисли за контрол, не достига публичност. Ако потребителят е по-информиран за тестовете от проверките, това бързо ще принуди компаниите да подобрят качеството на храните.

Това коментира Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той е убеден, че хората с предпочитанията си ще принудят компаниите да променят рецептурата на продуктите. Николов напомни, че тази формула се прилага успешно на Запад от 60 години.

Още по темата

„Стоките в Германия и Холандия се подлагат на контрол всеки месец и товае е институционализирано от страна на държавата, за да са по-силни портребителите при получаване на информация. С правото си на избор те въздействат много по-силно, отколкото заплахата от глоба или санкция, която предвижда другият ред на контрола“, посочи изпълнителният директор на Асоциация "Активни потребители".

Според него трябва да се засили ролята на българския потребител, който разполага с по-малко информация за качеството, отколкото средния германски потребител.

"Контролът е скъпо нещо и ние като граждани и данъкоплатци не си даваме сметка за това", подчерта Николов.

По думите му българските регулатори и контролни органи не взимат достатъчно активна роля, когато става дума за законодателство за техния статут и правомощия, и се поставят в зависимост от политиците, като не изискват от тях допълнителен бюджет и лаборатории за проверки.

Разговора можете да видите във видеото

гледано: 684   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Деляна Петкова

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Лидия Шулева: Нужен е специфичен подход за устойчива заетост