Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

БАН: Завърналите се емигранти и вносът на работна ръка са възможности за България

Застаряващата работна сила води до проблеми на пазара на труда, смята проф. Татяна Коцева

БАН: Завърналите се емигранти и вносът на работна ръка са възможности за България

Снимка: БГНЕС

Решение за демографската ситуация в България може да е внос на работна ръка от други страни. Така правят западните държави, но при нас ще се случи по-трудно. Въпросът е от кои страни ще дойдат и какво можем да им предложим. Друг път пред България е т.нар. връщаща се емиграция - по-лесно е да привлечем българи, емигрирали преди години от България, отколкото чужденци. 

Това каза проф. Татяна Коцева, БАН, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria. По думите й основната промяна в демографската карта започва след 90-те години на миналия век.

"През 1990 година се отбелязва за първи път отрицателен прираст. Родилите се са по-малко от починалите. Този процес продължава и до ден-днешен и прогнозите показват, че тенденцията ще продължава и следващите десетилетия", каза тя.

Експертът отбеляза две причини - едната е отрицателният естествен прираст, като посочи, че България е на първо място в Европа по най-висок коефициент на смъртност.

"На второ място това е отрицателното миграционно салдо - разликата между напусналите страната и тези, които идват и се връщат в родината. Този баланс също е негативен. Напоследък се говори, че се увеличава броят на завърналите се от чужбина в България", каза проф. Коцева.

По думите й отраженията на пазара на труда са в негативен план - застаряващата работна сила води до проблеми, включително и защото изискванията в работната среда бързо се променят.

"Една застаряваща работна сила не е в плюс за икономиката", посочи проф. Коцева.

"Демографските процеси имат инерционен характер - това, което се прави сега, може да даде ефект след 10-15 години", каза тя.

Проф. Коцева посочи и че въпреки че България е от страните с най-дълги родителски отпуски, това не дава значимо отражение върху раждаемостта.

"Важни са тези политики, трябват и финансови стимули. Демографията е въпрос на ценности", посочи специалистът. Според нея, ако вървим към доближаване към средния стандарт на живот в европейските страни, може да се очаква съживяване в демографски план.

Целия разговор гледайте по-късно на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

3
 
1
 
4
khao до: bgMan
преди 1 година
Няма профилна снимка
защо ги назначавахме ? Зада ги сменяме сега ?
1
 
9
 
3
преди 1 година
Възможности за България или възможности за българските робовладелци-работодатели?
И да се върнат някои българи защо да работят срещу заплащане под средния необходим доход за българския стандарт.
Трябва пълна подмяна на бездарните работодатели заедно с корумпирания политически елит.
0
 
6
 
2
ing5rov до: Императорът
преди 1 година
"Системата" се самовъзпроизвежда , Импе ... : )))
2
 
24
 
1
преди 1 година
А докога ще се мълчи за престъпната роля на няколко поредни правителства, които ограбваха и още ограбват работещите Българи и същевременно наливат милиарди ежегодно за развъждане на хъхpeшката напaст, давайки и освен това пълна безнаказаност във всички безобразия и позволявайки и да не плаща нищо? Виждаме резултатът: милионна популация от престъпници и неграмотни паpaзити, която като воденичен камък тежи на врата на бюджета и социалната система !!!!

Още от Bloomberg TV
Как бе осъществена кибератаката срещу Colonial Pipeline?