Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Банкер: Лихвите у нас следват тези на европейските пазари

Делът на лошите кредити намалява в цялата банкова система, посочи изпълнителният директор на Токуда Банк Мария Шейтанова

гледано: 2500   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

България не е член на еврозоната, но има валутен борд от много години, което означава, че работим като скачени съдове с европейската икономика. Това е основната причина, поради която нашите лихви относително следват тези на европейските пазари. Вероятно има елемент на по-голям риск за нашата страна, което се отразява на лихвените нива. Това обясни изпълнителният директор на Токуда Банк Мария Шейтанова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Тя не не се нае да прогнозира дали ще се наложи да се предоговорят всички кредити в левове, след като от 1 юли 2018 г. БНБ няма да изчислява и да публикува справочните индекси СОФИБОР и СОФИБИД вследствие на прилагане на директиви на Европейския парламент.

Още по темата

„Банките са обединени около идеята, че изчислението на индекса СОФИБОР трябва да се запази. Въпросът е как да бъде направено – по всяка вероятност от някой страничен независим администратор, който да може да продължи индекса и това е посоката, в която се работи“, смята Шейтанова.

Тя напомни, че делът на лошите кредити намалява в цялата банкова система.

„Това се дължи на усилията, които банките положиха за изчистването на потрфейлите си след финансовата криза, обясни изпълнителният директор на Токуда Банк. – Тези съвкупни усилия на банковата система, в съчетание с добра финансова дисциплина, водят до понижаването на тези нива.“

Шейтанова посочи още, че се очаква през октомври ЕЦБ да даде някакви сигнали накъде ще върви с монетарната си политика.

„Целта на ЕЦБ е да държи инфлацията в ЕС малко под 2% – това е здравословната инфлация. Очакваше се, че когато тази цел бъде постигната, лихвите ще започнат плавно да вървят нагоре. Инфлацията обаче в ЕС за септември е 1,5%, което не е толкова близо до целта на ЕЦБ, каза банкерът. – И за мен е много любопитно какви действия ще се предприемат.“

Шейтанова смята, че ЕЦБ ще бъде много внимателна в това, което ще предприеме, защото „във финансовата сфера нищо не трябва да бъде рязко“.

„Моето лично очакване е, че в следващата половин-една година по-скоро можем да очакваме, че лихвите ще останат на сегашните си нива“, смята Мария Шейтанова.

Каква е динамиката и кои са факторите, които оказват влияние на пазара? Как банките управляват риска и защо приоритет в баланса им са ипотечните кредити? За какво трябва да се внимава при рефинасиране на заема и при търсене на фиксирана лихва? Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
5
 
2
преди 1 година
Да бе, да.
Затова като ви попитат за еврото и ERM веднага отговаряте, че ако го приемем лихвите щели да паднат като средноевропейските.
0
 
8
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
"Лихвите у нас следват тези на европейските пазари "

Да, при това ги следват от доста почитна дистанция.

Още от Bloomberg TV
Банковите и застрахователни услуги – изцяло онлайн в близките години?