IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕСА: Българските предприемачи са готови за си платят за топ мениджъри

Най-осезаем ръст във възнагражденията има при IT директорите и ръководителите на технологични звена, твърди Калина Петкова

21:54 | 04.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българският бизнес е много конкурентен като работодател на висш мениджърски екип. Той е готов да даде търсената сума, за да привлече мениджър с практика, опит, а от своя страна да предложи възможност за вземане на стратегически решения. Това мнение изказа Калина Петкова, член на УС на Българската Екзекютив Сърч Асоциация (БЕСА), в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.  

Петкова коментира публикуваните наскоро резултати от проучването за заплатите на топ мениджъри (в компании с над 300 души персонал и с над 10 млн. лв. оборот), чиито проекти са преминали като търсене на кадри през БЕСА.

„Как ще бъде формирано споразумението, това е основна част от договарянето, договорът може да достигне и надмине и бонус от 30%, който се изплаща в пари. Към него има елемент, който може да бъде свързан с акции или с опции, това също подлежи на сериозен избор у кандидатите, следват немонетарни придобивки, които преди години не бяха актуални, но сега се обсъждат, свързани са с подкрепа на семейството, на пътувания, подкрепа на здравни програми, на пенсионни програми", каза още Петкова. 

Тя допълни, че все по-често се обсъждат теми, свързани с представителната функция в България на заемащия позицията, с квалификационни програми, като става дума за магистърски програми, често извън България.

В това проучване са участвали около 20% български компании, посочи още Петкова.

„Те са такива концерни, които привличат професионалисти от международни компании, нуждаят се от техния опит, от тяхната експертиза, тяхната практика и са готови да платят за такава позиция. За амбициозните български компании, за амбициозния български бизнес е наложително като излезе на пазара за висши мениджърски кадри, да плати търсената сума. Другото, което те пък могат да дадат и стават все по-предпочитан работодател, е възможността да се взимат стратегически решения - да си близо до собственика, до стратегията и да имаш размах на действие. Докато в една международна структура, когато си част от една йерархия на взимане на решения, си малко ограничен в дейността си, тя е предимно оперативна или тактическа. Смятам, че българският бизнес е много конкурентен в днешно време, с много перспективи".

Професионалист с опит на позицията генерален мениджър би могъл да достигне и надхвърли като възнаграждение сумата от 10 хил. лева месечно. Но това не е водещо при подбора на генерален мениджър или изпълнителен директор, то често е плод на индивидуално договаряне и включва допълнителните придобивки, които те ще получат, пояснява още Петкова.

Възнагражденията, посочени в проучването, не са се променили от 2017 година, причината за това според Петкова е, че не са били провокирани външно - от ситуация, от икономически фактори, а просто следват инфлацията. Но по-големият ръст е в някои от функциите, които са следствие от промени, трансформации, дигитализация, посочи още Петкова. Тези промени се отразяват на търсенето, това вдига цената.

"Най-осезаем ръст във възнагражденията има при IT директорите, ръководители на технологични звена, директори, които ръководят софтуерни компании или услуги в технологични компании, при тях ръстът е над 30% и той не е свързан само с технологичния сектор като такъв, а с факта, че технологиите са навсякъде. Във всеки един от секторите, които наблюдаваме, виждаме IT-директора като водещ по отношение на възнаграждението, то достига, дори надминава заплатите на някои оперативни директори", уточни Петкова.

Гледайте целия разговор във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
khao
преди 5 години
супер странно изказване показващо неразбиране на бизнеса от въпросната дама ...1. От всичките български ИТ компании дето ги знам, топ мениджъра е въпросния предприемач (основател)2. Няма вариант в който топ мениджър да може и знае повече от създателя на фирмата, освен ако не е некой като Мави, назначен за бизнесмен или друга форма на поставено лице.Тоест един предприемач реши ли да си предаде управлението на фирмата на топ бюрократ, значи е решил или да е закрива или да се пенсионира, зада му капе по малко докато оня го краде !Всякви Мастер бизнес незнам си кви дегрии, не са способни да взимат стратегически решения, ако бяха ... щеше да са си отворили собствена фирма !Мастер бизнес бюрократ и ейч-ар са най вредните хора в една фирма !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още