IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безусловният базов доход е неприложим в България, смятат експерти

Трябва да се увеличи гарантираният минимален доход в страната, препоръчват икономистите Ваня Григорова и Явор Алексиев

11:10 | 03.01.17 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Идеята за безусловен базов доход може да има положителен ефект в отделни градове, но е неприложима в национален, както и в международен план. Около това мнение се обединиха икономистите Ваня Григорова от Солидарна България и Явор Алексиев от Института за пазарна икономика (ИПИ) в ефира на "Бизнес старт"  по Bloomberg TV Bulgaria.

Повод за техния коментар е финландският експеримент, според който 2000 случайно избрани безработни ще получават от януари вместо обезщетение за безработица по 560 евро на месец без каквито и да е други условия. Парите няма да подлежат на данъчно облагане и няма да има каквато и да е финансова санкция, ако получаващите печелят и допълнително.

По думите на Григорова „безусловен базов доход е нещо като празна кошница, която всеки пълни според вкуса си“.

„Едни твърдят, че е безусловен, а същевременно го дават само на безработни и хора, които получават само социални помощи, какъвто е случаят с Финландия, други смятат, че трябва да се разруши цялата социална система и на нейно място да дойде безусловният базов доход. Има поредица от опити и няма нищо иновативно, което прави Финландия. Преди четири години е правен такъв опит в канадски град, след което младите хора успяват да продължат образованието си след средното. В Индия в осем села на три хиляди човека е изплащан такъв доход от женски синдикат и резултатите са много добри - хората започват да се хранят здравословно“, даде няколко примера Григорова.

Явор Алексиев е на мнение, че „притеснителното е , когато трябва да се направи в национален мащаб, защото няма пари за това“. Той определи такива експерименти като „безсмислени“.

„Ако отцепим Община Грамада във Видинско и дадем на хората по 100-200 лева на месец за една година, ясно е, че те ще живеят по-добре“, посочи експертът от ИПИ.

Въпросът според него е как такава система ще функционира в национален мащаб.

Алексиев обясни, че финландският експеримент и другите хипотетични примери показват, че една част от населението работи, но има структура с други икономически отношения и част от парите отиват там.

„Когато цялата икономика се базира на това нещо, каквито са най-крайните предложения за безусловен базов доход, на практика е премахване на образованието на здравеопазването като национални политики“, аргументира се икономистът.

Той е на мнение, че събирането на парите след данъци на едно място и раздаването обратно на всички, които да ги харчат както намерят за добре,  трудно ще се осъществи „не само в рамките на една национална икономика, но и в международен аспект“.

Алексиев дори определи експеримента безусловен базов доход като „пълен провал“. 

„Тези 560 евро, за които се говори там, тук звучат много. Но средната заплата във Финландия е около 3500 евро“, подчерта икономистът.

Той обясни, че ако сега в България вземем съществуващата социална система и я разделим на всички, излизат по около 150 лв. на човек от населението, без никой да има право на други помощи.

„Всички в държавата получават 150-160 лв., дори тези, които печелят по 2000-3000 лв. Къде е ефективността тук? Тези 150 лева няма ли да помогнат много повече на човек, който няма нищо“, попита риторично той.

Ваня Григорова напомни, че реално в България има гарантиран минимален доход в рамките на 65 лева. Според нея трябва да се укрепи настоящата социална система и задължително да се увеличи гарантирания минимален базов доход, който засега е насочен само към най-уязвимите.

„Нещо подобно на безусловен базов доход сме имали и преди и това са детските надбавки, когато преди 2000 г. са изплащани на абсолютно всички семейства, които имат деца. Диференцирането на семействата по доходни критерии се оказва, че не е ефективно, тъй като разходите за администриране на процеса са по-големи, отколкото ако се раздават на всички“, заяви тя.

Според Алексиев в изоставащите райони в България са необходими инвестиции в инфраструктура и по-голяма фискална автономност на общините. Григорова допълни, че трябва да спрат да се затварят училища, както и, че са необходими качествени здравни услуги и работни места.

Как се изчислява линията на бедност, има ли методика, която да я определя, колко са бедните в България, -вижте целия разговор във видеото! 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

41
rate up comment 10 rate down comment 0
Dies Irae
преди 7 години
Ако това да искам някой да си мръдне *** и да спре да хленчи за помощи, а да почне работа е расизъм то ти нямаш представа какво е расизъм (отвори тълковен речник) защото *** не са дискриминирани те са мразени защото само се плодят, мързи ги в червата, крадат от хората и това е. Покажи ми нещо изградено от тях (паметник на културата, сграда на 200-300 години) НЕЩО каквото и да е? Хората плащат данъци за да може държавата да им предостави базови неща като инфраструктура, здравеопазване, охрана и т.н. А не да харчим пари за ***. Това, че аз се трудя и оценявам трудът си и не искам някой на готово да ползва блага не ме прави расист. Прави ме ЧОВЕК, ти явно си някоя държавно назначена калинка и затова подскачаш за ББД
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 1
Dies Irae
преди 7 години
Давам ти примери. Не се оплаквам, а казвам, че ако системата беше направена от хора с мозък нямаше да има проблеми защото щеше да се ползва по предназначение. Не са ме прецакали ***, а тези който създадоха система която се ползва от тези който не плащат нищо.Расистка реч няма защото расизма е насочен към хора. Това, че приличаш на човек не означава, че си човек. Човека има права, но има и ЗАДЪЛЖЕНИЯ.Та отговори от къде ще дойдат парите за заветните ви ББД? Колко време ще издържи икономиката без работници?Как точно ББД ще мотивира в момента неработещите и необразованите да се променят и да почнат работа или да учат?По какъв начин ще се попълнят освободените работни места след приемане на ББД и напускане на работници след като процесите в тези производства немогат да се автоматизират?Какви ще са вредните влияния на ББД и дали няма да доведе до бум в популацията на мързеливи подвидове?Каква е разликата между сегашните помощи който взимат и ББД, че да ги накара да почнат работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 7 години
веднага след като в расиската му реч намеря въпроса ... към момента виждам само да се опкава за личните си несгоди ... бил умен, ама видиш ли *** го прецакали че не взимал стипендия, немало пенции, немало пътища ... в каква държава живеем... такива мрънкачи с лопати да ги ринеш у всяка селска кръчма.... обаче как все от Русе сте тия мрънкачи ... заради хлора ли сте така увредени или завиждате на власите, незнам ? ... май ще е от хлора, че власи има и покрай нас :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Отговори на човека бе...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 9 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
Какво ще купят те за детето си? И с какви пари? Пак от нашите който ние сме изработили и дали на държавата да инвестира във важни неща като пътища, а не както е Бяла-Русе разорана нива, в детски градини, училища, здраве, пенсии за тези които ни изхраниха и изградиха държавата с ръцете и трудът си, а не за да си развъждаме био-маса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
Всички виждаме резултата от даването на готово. Последното дете за 2016 на *** на 15 години, Първото за 2017 на *** на 13 години. Който няма да учат повече (ако до сега са учили защото с 5 клас, а 2 думи не може да върже) и каква е ползата на обществото от тези общо 6 биологични слузи? Точно 0 - В тях са инвестирани по 1400 лева на година за образование + детските който родителите са им взимали до сега + еднократна помощ при раждане (Общо 6 до момента) + един Господ знае още колко помощи и накрая имаме 6 плужека който немогат да говорят, немогат да работят, не искат да работят, пищят за апартамент да им дадяла държавата ( надали на теб или на твоите родители държавата им е дала жилище), и пари от тях няма да видим и 1 лев, но докато пукнат след 70-80 години и вече са станали поне 200 броя от тия 6 колко милиона ще са изхарчени за тях? И от къде ще се вземат тия пари. Ние като искаме деца работим, плащаме наеми, заеми за жилища, сметки, данъци, такси, купуваме храна, дрехи, книги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 3
Dies Irae
преди 7 години
На родителите ми макар, че винаги са работили държавата не им е дала нищо. Аз не получавах стипендия за успех в средното защото доходите на семейството ми бяха високи. Нямах право да съм на общежитие в студентските си години. Като отида на доктор първо ми искат пари. Така, че защо от данъците ми да се хранят цяла армия *** *** и *** на държавна заплата? И какво дайте да обложим с още данъци малкото останали работещи в реалната икономика на тази държава за да храним мързеливите и ***. И след 20 години защото скоро като се пенсионират хората на по 40-50 години и вече почти няма кой да работи кой ще издържа всички който са на държавната хранилка? НЯМА ДА ИМА КОЙ- целта ни сега е да спрем развъждането на *** който не внасят и 1 лев в държавния бюджет но харчат милиони. И да се стимулира раждането на ХОРА - такива който ще работят, ще учат, ще искат да се развиват. Сега нали им дават на *** пари и те какво правят с тях? Пият и ядът и се развъждат като ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 5 rate down comment 3
Dies Irae
преди 7 години
Това, че ползвам нещо което всеки може да погледне като пример за тезата си е едно. Това, че вие искате само да взимате без да полагате труд е съвсем различно. Да знам не е човешко и куп други либерало-гейо-ценности, но това е светът. Като искаш храна отиди да си я набереш,уловиш, изработиш. Никой не е длъжен да храни някакви полу-животни, полу-маймуни защото видиш ли ходели на два крака, имат палци и могат да грухтят в някакво подобие на език. Набийте си в кратуните най накрая, че правата вървят ръка за ръка със ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!!!!! Защото в природата такива който не им се мръдва *** за да си изкарат прехраната умират. Никой не им помага. Това, че хората сме състрадателни и искаме да помагаме на тези който вече не могат или са инвалиди е едно. Но здрав прав, корав *** да не работи защото е станал татко на 15, има няма завършен 6 клас и то доста спорно и го мързи в червата е бога ми никой не е длъжен да го храни. Като си раждат *** да си ги гледат сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 7 години
дано не си вярваш че в няква холивудска анти-утопия представя реален работещ обществен модел.... камо ли пък кастово разпределение... щото имаше и един друг филм дето беше наобратното и пак работеше системата :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 2
Dies Irae
преди 7 години
Имаше един филм Starship Troopers. В него обществото се делеше на Граждани и цивилни. Гражданите са такива защото са изпълнили дългът си към обществото. За нас може да не е изискване за военна служба, а просто да работиш и да плащаш данъци. Когато станеш Гражданин имаш и права (право да започнеш работа на по високи позиции, запазени само за Граждани, да имаш деца, да станеш политик и тн.) цивилните имат много по малко права защото те не са допринесли за обществото. По същия начин може да се направи и за нас. Права да имат тези който плащат за всичко, тези който не да нямат такива права. Сега тая 13 годишна гъба кой ще плати за медицинските и разходи? Ние (държавата, народа) и защо? Защото техните не работят, чакат на помощи и само ревът, че нямат. Да ги впрягат да работят както е било в строителни войски и да работят на важни проекти (прокопаване на тунел през Стара Планина) в мини и дървосекачници и така да си заслужат хляба който ние Гражданите им даваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още