IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетите на българските филми се изразходват нерационално

България може да се превърне в привлекателна кинодестинация, прогнозира експерт

13:02 | 26.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bulgaria TV Bulgaria

Бюджетите на българските филми са достатъчни, но се изразходват нерационално. Филмовият център отпуска добри бюджети за техническата част на продукциите, но поради странни причини те не стигат до студията, които извършват постпродукция, коментира основателят на Доли Медиа Студио Радослав Марков в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

„Постпродукцията на един филм в последните няколко години поевтиня в сравнение с лентовата и това доведе до намаляване на качеството ѝ, тъй като много нови производители влязоха на пазара. Това сериозно понижава техническото качество на самия филм, тъй като това, което ние виждаме на екрана, не е същото, заснето от камерата", обясни той.

"Инвестира се в оборудване и качество, но често има нелоялна конкуренция от гаражни студиа, които влошават качеството на продукцията“, каза още Марков.

Според него това е една от причините чуждестранни компании да търсят по-рядко услугите на български фирми за постпродукция. Друга причина, по думите му, е имиджът на България, „който се разваля от политиците“.

„Много от фирмите правят офиси в чужбина заради имиджа на страната, а не заради качеството на продукцията си", коментира той. "Снимането на западни продукции в България е форма на аутсорсинг, а ако направим една справка, ще забележим, че в Румъния и Чехия идват повече и по-звучни имена. България още не е кинодестинацията, която политиците представят. Надявам се навън да оценят съчетанието между ниски цени и високи технологии и да дойдат да работят в България, ако преодолеем имиджовия проблем", допълни той.

В Европа се води дискусия за финансирането на кинопродукции, като целта е пари да отиват само за гледаеми филми.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още