IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът да инвестира в квалификацията на кадрите, препоръчва бивш министър

Да не чакаме държавата да създаде нов ред, призова доц. Веселин Методиев

14:17 | 13.06.17 г. 1
Бизнесът да инвестира в квалификацията на кадрите, препоръчва бивш министър

Бизнесът трябва да започне да инвестира в квалификация и преквалификация на служителите, тя не може да се очаква да се случи сама. Това каза бившият образователен министър и вицепремиер в кабинета на Иван Костов, както и настоящ преподавател в НБУ доц. Веселин Методиев.

Той посочи, че всеки човек образова себе си, за да получи професия. Малцина са тези, които го правят, за да бъдат културни хора, да се занимават с изследователска дейност например.

„Мнозинството иска професия, а тази професия в съвременния свят дава по-добри материални условия – т.е по-високо заплащане. В момента такова в България няма. Бизнесът пък иска да има висококвалифицирани хора, които да вършат възложената работа. Такива няма“, каза Методиев.

Според него тези две гледни точки могат да се съберат само при едно условие – този, който се занимава с бизнес, да започне съзнателно да инвестира в квалификация и преквалификация.

„Ако аз съм работодател, за когото работят 250 човека, трябва да похарча пари, за да ги направя по-добри. Правейки това, ще си спечеля по-добро име, по-голям пазар и т.н.“, добави Методиев.

Тази квалификация не може да се очаква да се случи сама, допълни той.

„Това, което не правим в България е да започнем проучване какво искат работодателите, асоциациите и прочие, а какво иска майсторът, който работи. Защото той познава технологията, той познава новото, новата техника. И знае, че до него трябва да застане един млад човек, който да бъде обучен. Този процес не е непознат, по такъв начин например във Великобритания се работи от XIX век“, допълни бившият образователен министър.

„Трябва обаче да се тръгне по правилния път – да инвестираме в квалификация и преквалификация. Ако чакаме държавата да създаде нов ред, нови правила, смятам, че ще си останем с чакането“, категоричен е той.

Вижте още във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Съжалявам, но доцента говори пълни глупости! Бизнеса и сега инвестира в преквалификация или квалификация на служителите си, но просто държавата изобщо не я интересува. От колко време се повтаря от какви кадри има нужда бизнеса, всяка работодателска организация се е изказал по темата, но когато държавата насърчава всички да са на бюро, няма как да стане. И да не забравяме, че по едни или други норми, бизнеса е длъжен да осигурява редовни инструктажи и обучения, примерно, на елтехника групата важи 2 години, т.е. на този период се явява на курсове. Не случайно е водеща държавата, защото в едно предприятие, било то и с 250 души, на година му трябват единични бройки служители, чието обучение поотделно е много по-скъпо, от колкото ако е обобщено от държавата за всички фирми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още