IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Black Peak Capital: Харесваме експортно ориентирани бизнеси

Фондът се възползва от опита на международните си партньори и въвежда нови практики за опазване на природата

22:05 | 18.06.21 г.
Black Peak Capital: Харесваме експортно ориентирани бизнеси

Харесваме експортно ориентирани бизнеси, искаме да подкрепяме предприемачи от България и региона, които са изградили глобални компании в някоя ниша, колкото и тясна да е тя. Също ще търсим и компании, които искат да се разширят вътре в самия регион. Продължаваме да откриваме компании в региона, които са световен лидер в своята сфера. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital.

BlackPeak Capital стартира втория си фонд за дялови инвестиции BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund с първоначален капитал от 68,5 млн. евро и крайна цел от 120 млн. евро. Новият фонд ще инвестира между 5 и 10 млн. евро в компании в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. 

„Ние сме в специфична ниша. Фондовете за рисков капитал са в три основни категории – за компании в по-начален стадий или дори на ниво идея, за напълно установени компании. Ние сме в средния етап на развитие – за малко по-големи компании с развит продукт и приходи от над 3 млн. евро, но все още във фаза, в която могат да продължат да растат с придобивания или органично“, разказа Иванов.

В повечето случаи BlackPeak Capital е миноритарен участник, а инвестициите отиват за развитие на компанията, а не за изкупуване на акционерите. „Оставяме предприемачите да са водещи и да управляват оперативно.“
Фондът се възползва от опита на международните си партньори и въвежда нови практики за опазване на природата, социална ангажираност, корпоративно управление.

„Целта ни е да сме проактивни и сами да си намираме компаниите, като вече ще трябва да излезем извън България. Много сме фокусирани като вид компании – по големина и сектори“, каза Иванов.

Фондът ще инвестира в различни сфери на икономиката като IT, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още