Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Black Peak Capital: Харесваме експортно ориентирани бизнеси

Фондът се възползва от опита на международните си партньори и въвежда нови практики за опазване на природата

гледано: 2472   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Харесваме експортно ориентирани бизнеси, искаме да подкрепяме предприемачи от България и региона, които са изградили глобални компании в някоя ниша, колкото и тясна да е тя. Също ще търсим и компании, които искат да се разширят вътре в самия регион. Продължаваме да откриваме компании в региона, които са световен лидер в своята сфера. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital.

BlackPeak Capital стартира втория си фонд за дялови инвестиции BlackPeak Southeast Europe Growth Equity Fund с първоначален капитал от 68,5 млн. евро и крайна цел от 120 млн. евро. Новият фонд ще инвестира между 5 и 10 млн. евро в компании в България, Румъния, Словения, Хърватия и Сърбия. 

Още по темата

„Ние сме в специфична ниша. Фондовете за рисков капитал са в три основни категории – за компании в по-начален стадий или дори на ниво идея, за напълно установени компании. Ние сме в средния етап на развитие – за малко по-големи компании с развит продукт и приходи от над 3 млн. евро, но все още във фаза, в която могат да продължат да растат с придобивания или органично“, разказа Иванов.

В повечето случаи BlackPeak Capital е миноритарен участник, а инвестициите отиват за развитие на компанията, а не за изкупуване на акционерите. „Оставяме предприемачите да са водещи и да управляват оперативно.“
Фондът се възползва от опита на международните си партньори и въвежда нови практики за опазване на природата, социална ангажираност, корпоративно управление.

„Целта ни е да сме проактивни и сами да си намираме компаниите, като вече ще трябва да излезем извън България. Много сме фокусирани като вид компании – по големина и сектори“, каза Иванов.

Фондът ще инвестира в различни сфери на икономиката като IT, производство, бизнес услуги, здравеопазване, потребителски стоки и други.

Целия разговор вижте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Ралица Пейчева

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Даниел Киряков: Демокрацията изисква борба с корупцията