IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо ли е краят на обикновеното яйце?

Стартъп компания от Сан Франциско разработва растително базиран протеин с яйчен вкус

14:27 | 08.12.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Близо ли е краят на обикновеното яйце?

Обикновеното кокошо яйце е едно от най-перфектните храни в световен мащаб. Яйцата са евтини, намират се в изобилие и са вкусен източник на протеин. Те са още изключително податливи на обработка и могат да бъдат включени в 22 различни кулинарни функции в широк спектър от храни, пише The Wall Street Journal.

В тортите яйцата привличат газовете в тестото, създавайки лека, въздушна текстура. В майонезата яйченият жълтък стабилизира емулсията от олио и киселина. Добавени към пържолата, яйцата се свързват с коренно различни съставки едновременно. При кремовете те сгъстяват течните съставки за образуване на пухкав крем.

Има само един проблем с яйцата – „те са изключително недостатъчни“, коментира Джош Тетрик, основател на стартъп кулинарна компания в Сан Франциско, наречена  Hampton Creek Foods.

Производството на яйца е най-бързо развиващият се сегмент в съвременното земеделие заради голямото търсене на продукцията в развиващите се икономики. Тетрик отбелязва, че всяка година производството на яйца достига 1,8 трлн. броя в световен мащаб.

За отглеждането на кокошките, които ги снасят, са необходими храна, предимно соя и царевица, огромно количество земя за отглеждането им, вода и т.н. Общите разходи в тази посока достигат 70% от стойността на яйцето.

Тетрик смята, че може да се справи по-добре, като замени кокошото яйце с растителни източници на протеин. Нещо повече, Hampton Creek иска да създаде нещо по-добро от яйцето, да направи безяйчения вкус по-добър, без холестерол, с по-голям срок на годност и значително по-евтин за производство.

Въпреки че до постигането на целта има много работа, дейността е значително напреднала, за да бъде определена като „хранително инженерство“.

За постигането на целта стартъп компанията работи с батальон от биотехнолози, кулинарни учени и софтуерни инженери. Те обединяват усилията си в процеса, който първо ще бъде приложен от фармацевтичните компании и технологичната индустрия.

Ако планът на Hampton Creek проработи, компанията ще покаже как софтуерът и иновативните техники от областта на биотехнологиите могат да променят сектора отвъд неговите граници.

Бисквитеното тесто на  Hampton Creek ще влезе в продажба през февруари следващата година. По думите на  Фархад Манджу бисквитите на стартъпа от Сан Франциско имат значително по-добър вкус.

Сред инвеститорите в Hampton Creek са Khosla Ventures , Бил Гейтс и Founders Fund на Питър Тиел.

Общо Hampton Creek разполага с 6 млн. долара, с които Тетрик вярва, че технологията му ще остави яйцата на заден план в кулинарните предпочитания, включително и когато става дума за цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 1
remarek
преди 10 години
В тази статия има толкова много неточности,че не знам откъде да започна: 1. Производството на яйца е най-бързо развиващият се сегмент в съвременното земеделие. Това няма да го коментирам. Просто е смешно. 2. Като замени кокошото яйце с растителни източници на протеин. Никой растителен протеин не може да замени напълно животинския. Ама никой. 3. Иска да създаде нещо по-добро от яйцето, да направи безяйчения вкус по-добър, без холестерол. Това с холестерола в яйцата отдавна беше отписано от учените. Не заблуждавайте хората. Просто статията е безумна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Най-накрая мечтата на зелените ще стане реалност. Човекът ще престане да бъде хищен вид и ще се изхранва само с тревица и синтезирани в лаборатории прахчета. След 100 години ще се върне назад в еволюцията с бясна скорост, защото няма да има поема достатъчно хранителни в/ва за да може мозъкът му да работи нормално. Ама то сигурно това е и целта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още