Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Блокчейн намира приложение и в образованието

Очаква се проектът Open Source University да заработи през юни

гледано: 3162   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

Блокчейн е пример за отворена технология, която реализира изключително динамичен растеж благодарение на това, че всеки може да стъпи на усилията на вече съществуващата общност около този проект и просто да надгражда. Това коментира Христиан Даскалов, ръководител на научно-изследователския проект Open Source University, в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

Идеята е да се създаде  децентрализирана онлайн платформа, която подкрепя трансфера и координацията на информация между ключовите заинтересовани страни в образователната система – обучители, обучаващи се, държавата и бизнеса. Това се извършва в два аспекта -  единият е намирането и организирането на възможности за образование, а другият е по линия на разпознаването на придобитите знания и умения в края на образователния процес.

"Когато завършиш един курс или програма, без значение от коя точка на света, тази информация влиза в твоя образователен и кариерен паспорт, който се валидира върху блокчейн. Такъв паспорт е необходим, защото в глобалната икономика всичко е толкова динамично, че да загубиш месеци в това някой да проверява какви са знанията и уменията ти вече не е ефективно и не работи", каза Даскалов.

Освен съкращаването на времето, друга полза от платформата е създаването на нови възможности за корпоративно обучение. Очаква се проектът да заработи през юни.

Даскалов съобщи и за създаването на център за споделена наука и бизнес развитие към Техническия университет.

"Той ще се занимава с анализирането на други зараждащи се отворени технологии в глобалното пространство и консултиране на българския бизнес за внедряването им", посочи гостът.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Димитър Марков: Разширяването на финансовите източници на партиите не е положително