Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

БЛС: Заплащането на нощния труд да е според браншови специфики

Не сме съгласни на драстични скокове и регламенти, посочват работодатели

гледано: 1160   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Заплащането на нощния труд трябва да се определя според браншови специфики и колективно договаряне. Това коментираха д-р Галинка Павлова от Българския лекарски съюз и Томчо Томов от Българската стопанска камара в предаването "Бизнес старт по Bloomberg TV Bulgaria.

На заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вчера бе обсъдено увеличаването на ставката от 25 стотинки на час в момента на 0,5% от минималната работна заплата (2,55 лв. за 2019 г.). Предложението е на КТ „Подкрепа”. НСТС отхвърли идеята, въпреки че и работодателите бяха съгласни с това, че добавката трябва да се увеличи.

"Има консенсус, че заплащането на нощния труд – 25 ст., е минимално и базово и че би могло да се преразгледа. Оттам започват някои различия. Работодателите считат, че то не трябва да се регулира от държавата. Това предложение на КТ Подкрепа за увеличаване с някъде около 1000% на 2.50 лв. е много рязко", каза Томчо Томов.

"Второто противоречие е свързано с това, че се коментира, че навсякъде нощният труд се заплаща по 0.25 лв., което не е вярно. Там, където има колективно договаряне, възнаграждението варира от 0.50 лв. до 2 лв. Единствено в сектори с държавни предприятия прагът е оставен минимален. 

Още по темата

Не сме съгласни да има някакви автоматични механизми, които посочват. Нощният труд не бива да се свързва автоматично с изчисляването по някакви механизми на базата на минималната работна заплата. Бихме посочили специфики по отделни сектори, да може да се постига договаряне и, естествено,, бихме предложили увеличение на минималното възнаграждение, което в момента се регулира чрез Наредбата за работна заплата.

Не сме съгласни на драстични скокове и регламенти, които да задължават работодателите да увеличават с 1000% на нощния труд. Разумното увеличение е това, което е постигнато в колективното договаряне", посочи Томов.

"Заплащането на нощния труд би трябвало да бъде различно предвид браншовите специфики. Но тук става дума за нещо друго – да се вдигне минималната сума, откъдето да вървят договореностите в колективните трудови договори в различните сектори, посочи д-р Галинка Павлова по темата.

Допълнителното възнаграждение на нощен труд е елемент на работната заплата. Повишаването на тази сума, няма да реши проблема с доходите, но все пак е една малка помощ, един жест към тези, които полагат нощен труд", каза тя.

"Според колективния трудов договор, подписан в нашия бранш, допълнителното заплащане на нощния труд е 1 лев на час. Недостатъчното възнаграждение общо на работещите в сектора води до отлив и до дефицит на кадри, което пък пречи на организацията на работния процес. Всяко лечебно заведение е търговско дружество, което само приема и определя правилник за формиране на работните заплати. Ако приходите за лечение са недостатъчни, директорът на лечебното заведение няма как да изпълни желанията на работещите“, коментира Павлова.

Още вижте във видеото.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Такев: Има сериозен напредък по изграждането на единния капиталов пазар