Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Бобева: В еврозоната ще се възползваме от общата валута, сега само плащаме цената

Въвеждането на валутен борд в България бе изключително правилно решение, заяви доц. Даниела Бобева

Бобева: В еврозоната ще се възползваме от общата валута, сега само плащаме цената

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако сме в еврозоната, ние ще се възползваме от ползите от общата валута, а сега само плащаме цената. Това заяви доц. Даниела Бобева от Института за икономически изследвания на БАН и преподавател по финанси и международна икономика във ВУЗФ в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки.

"Ние правихме в продължение на 4 години икономически растеж повече от 6%, което е значително повече от средното за ЕС. По показател чуждестранни инвестиции като дял от БВП в продължение на 3 години бяхме шампион в ЕС. Имахме много голям динамизъм по отношение на сектори, които бяха много депресивни. В много отношения нашата икономика показа изключително голям капацитет. Имаше и негативни рекорди, като един от най-високите дефицити по текущата сметка - над 22%", коментира тя.

Ортодоксалната теория казва, че валутният борд е много твърд механизъм, който не позволява динамиката в икономиката, вътрешните и външните фактори на икономиката не могат да бъдат абсорбирани от валутния борд, обясни доц. Бобева.

"Но българският валутен борд всъщност елиминира много от аргументите на тази конвенционална теория. Той не само че издържа на тези изключително волатилни години, защото ние такава криза не сме виждали от много десетилетия. Устойчивостта на този режим бе доказана и в едни много хубави времена, когато икономиката вървеше нагоре и някои анализатори твърдяха, че прегряваме икономиката".

"Ние взехме динамизма на членството, но след това платихме и цената на членството. Защото когато се срина европейската икономика, когато европейските инвестиции се сринаха, над 25% на годишна база, оцеля и борд, и всичко, и икономиката започна да се възстановява", обобщи тя.

Въвеждането на валутен борд бе изключително правилно решение, подчерта доц. Бобева. "Последните 20 години го доказват. Това, че всички политически сили подкрепят този режим, е изключително постижение на политиците, които ние традиционно критикуваме. Това е постижение и на българските граждани за търпението и разбирането".

"Проблемът не е в това, което сме направили, а в това, което не сме направили. Ние не сме сгрешили нито по отношение на установяването на валутния борд, нито по отношение на членството в ЕС, а по отношение на това, което не направихме".

Факт е, че само България и Швеция, в продължение на три конвергентни доклада, повече от 7 години спазваме всички Маастрихтски критерии, при положение че никой друг не ги спазва, това е резултат от добрата фискална политика и е рамката, върху която трябва да се надграждат и факторите за растеж, които трябва да ни тласнат по-напред, подчерта Бобева. "Ние сме боязливи, не правим политики, които да насърчават растежа, да ни изтласкат към бързорастящите икономики".

По думите на доцента пряката свързаност с Европейския съюз и фактът, че забравихме, че има свят и извън него, бе основната причина за срива на българската икономика.

"Еврозоната е място, където се създават още по-големи възможности за догонване. Ако сме в еврозоната, ние ще се възползваме от ползите от общата валута, а сега само плащаме цената".

Вижте целия коментар:

гледано: 2414   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Десислава Попова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

5
 
5
 
6
majnata до: Спящият бик
преди 2 години
А туй то сега ...ами будния Плевелиев кво направи по въпроса бе Воле ?!
2
 
8
 
5
scott до: Спящият бик
преди 2 години
Няма профилна снимка
спящия,

аз именно затова си сипем критики.
АКО ЩЕ СИЧКИТЕ, АМА СИЧКИТЕ ДО ЕДИН БЪЛГАРЧЕТА ДА КРЕЩИМЕ "ИСКАМЕ ЕВРОЗОНАТА" секи ден в 0.00 минути /вместо химна/ - това пак няма как да стане.
Едно е да те наемат за *** на обща работа, друго е да делът с тебе комисионни, печалби от лихви и инвестиции.
Цялата тази медийна атака за преследване на химери има някаква цел. И за мен е само една: падане на валутния борд и плячкосване на средствата по депозити чрез обезценяване на капитала.
ей затва много мразим и ритем под сека статиа насаждаща това мнение. Даже си мисла, че сичко се дирижира от стариа мафиот хъмпти-дъмпти.
Ако така, питаш що е невъзможно да вуезнеме в еврозоната: критирии за бюджетен дефицит и прочее. дори не сме в ерм 2! се едно да се кандидатираш за президент на САЩ без да имаш виза и с черен печат в пъспортчето.....
7
 
7
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Еврозоната трябва да е ясен национален приоритет. Докато се чудим ще влизаме ли - няма ли, оставаме пред вратата. Интересно е каква позиция ще заяви днес новият президент? Ако се направи на разсеян и неглижира въпроса, чакат ни още години лутане. Както казват - който не знае за къде пътува, пристига другаде.
3
 
7
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
ейй момчета, младежи и дърти пияници :) объркахте се, тая е от вашите бре, що е критикувате ? Сега сме в предизборна кампания и за това комунистите говорят правилни неща. Само зада вземат власта :):) после ще се отметнат, та не се напрегайте много :)
3
 
18
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Хъмпти-дъмпти е фърлил око на ени 47 милиарда във депозити и докът не ги развърже ше си праща лейтенантите да говорът несъстоятелни тези и неща.
Не можем да си обясним по друг начин масовата атака за невъзможното влизане в еврозоната. Накрая, ше се лансира тезата. УФ, В ЕВРОЗОНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА ВЛЕЗНЕМЕ ЩОТ НЕ НИ ИСКАТ, ОБАЧЕ МОЖЕМЕ ДА СИ МАХНЕМЕ ВАЛУТНИА БОРД. ДА ГО НАПРАВИМ ОЩЕ ДНЕС! ВЕРНО, ДЪРЖАВНИЧЕСКО, ДАЛНОВИДНО И КОНКУРЕНТНО РЕШЕНИЕ.....
Хъмпти.....мноо си хитър. ама кат гуедам, не остана пред кой да хитрееш.

Още от Bloomberg TV
Налице е процес на пазарно регулиране на биопроизводителите