Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Боян Рашев: Модернизация на автопарка се постига чрез адекватна данъчна политика

Данъчната политика работи, но тя трябва да бъде базирана на принципа, че замърсителят плаща, смята експертът

гледано: 1751   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Изказвания като това на френския министър на околната среда, че Франция ще забрани напълно продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2040, просто яхват вълната на обществените настроения, като за такъв дълъг период не би могло да се знае как ще се развият технологиите.

Това коментира експертът по управление на околната среда и ресурсите Боян Рашев в предаването Invest/Or по Bloomberg TV Bulgaria.

„Дотогава могат да се появят всякакви технологии. Много бърза промяна обаче в наличния автопарк няма как да се случи, защото това е обвързано с много неща като инфраструктура например. Ясно е, че електромобилите и хибридите ще заемат все по-голям дял, но този дял нараства бавно, особено в по-бедните пазари като България“, каза още той.

По думите му практиката държавата да дава субсидии на тези, които купуват електромобили и хибриди води то това едни богати хора да си купуват още по-хубави коли. „Това е доказано неработещо и реално спира развитието на електромобилите“, заяви той.

„Субсидиите работят докато ги има. Дания например спря субсидиите и пазарът на електромобили се срина. Те не работят. Данъчната политика работи, но тя трябва да бъде базирана на принципа, че замърсителят плаща“, добави експертът.

„Данъчната политика трябва да е такава, че коли, които емитират фин прах, азотни оксиди и т.н., трябва да излизат по-скъпи“, посочи Рашев.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Радина Колева
Още по темата: Bloomberg TV електромобили

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
"„Данъчната политика трябва да е такава, че коли, които емитират фин прах, азотни оксиди и т.н., трябва да излизат по-скъпи“, посочи Рашев."

Не, трябва да е такава че чистите коли да са освободени от данъци - да излизат по-евтини. Ама Ганьо си няма понятие че магарето таман да се научи да не яде - и взе че умря.

Още от Bloomberg TV
Стоян Панчев: Липсват екоаргументи срещу изграждането на втори лифт в Банско