Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Боян Рашев: Въпрос на време е кога ще бъдат конвертирани централите ни

Газът е енергийният източник, който най-добре подкрепя навлизането на възобновяемите енергийни източници

Боян Рашев: Въпрос на време е кога ще бъдат конвертирани централите ни

България ще тръгне в посока заместване на въглищата с биомаса и с газ. Въпрос на време е кога ще бъдат конвертирани нашите централи, вероятно след 2035 г. Това каза Боян Рашев, управяващ партньор в Denkstatt България, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът взе отношение по темата за изследователскяи център JRC, на който Европейската комисия е възложила да направи доклад, на базата на който да се реши дали фондът за справедлив преход ще финансира ядрени и газови проекти.

"В таксономията има изискване, че за да е устойчив един бизнес, трябва да допринася за намаляване на въглеродните емисии, но да не нанася вреда на други цели".

По думите на Рашев газът е енергийният източник, който най-добре подкрепя навлизането на възобновяемите енергийни източници. "Газовите централи имат бърза реакция", допълни той.

Рашев посочи, че в Източна Азия хората имат приоритети към по-високо качество на живот, докато Европейският съюз реши, че е станал богат, че да може да спасява света, а не себе си.

"Тук станаха приоритет странични дейности, а не напредъкът. В Китай потреблението на енергия се върна на нормалните нива, но в Европа това няма да се случи скоро. Старият континент гони всеки един голям енергоемък производител, тъй като енергията е много скъпа", поясни гостът.

Вижте целия разговор във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
7
 
1
преди 1 година
Газът не е възобновяем източник,изгарянето отделя въглероден двуокис и страната ще го закупува /харчи пари/ за производството на енергия.Единственото е ,че няма прахови частици.Чистата енергия е само атомната,също с ниска себестойност.Възобновяеми са енергия от вятъра , водните каскади ,слънцето,геотермалната и вълните.

Още от Bloomberg TV
Николай Нанков: Затварянето на фабриките за чипове отвори огромна дупка